Всеукраїнську премію «Київська Книга року» здобув двотомник «Чернігів у вогні»

Прекрасна новина надійшла з Києва. Двотомник «Чернігів у вогні» про героїчний захист України від російських загарбників (це – спільний проект газети «Чернігівщина» та ОК «Північ») здобув визначну перемогу, отримавши нині дуже престижну Всеукраїнську літературно-мистецьку премію «Київська Книга року – 2024».

Організатор почесної відзнаки – Інститут політико-правових та релігійних досліджень – за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Європейської культурної асамблеї, Національної спілки письменників України і Київської міської державної адміністрації.

Мета почесної всеукраїнської нагороди – підтримка талановитих творчих діячів, авторів визначних, важливих книг, які зробили вагомий внесок в українську літературу і журналістику та їх популяризацію в рідній Батьківщині і за кордоном.

Співавтори двотомника – Сергій Дзюба (редактор газети «Чернігівщина», керівник цього проекту), Марія Пучинець, Віталій Назаренко та Григорій Войток. Консультанти збірки – полковники ЗСУ Валентин Буряченко і Вадим Мисник. Упорядник і літературний редактор – Катерина Махлай.

Меценати ошатного двотомника – генеральний директор ТОВ «Земля і воля», видатний аграрій, Герой України Леонід Яковишин, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш, директор Української громади міста Сідней (Австралія), викладач університетів і центральної української школи в Австралії, кандидат наук із літературознавства Софія Мицак, голова ГО «Бекет» Олександр Вайло та волонтер Іван Славов.

З початку повномасштабної війни з проклятими російськими загарбниками «Чернігівщина» фактично стала фронтовою газетою. Щотижня на шпальтах газети «Чернігівщина» постійно друкуються численні матеріали про оборону Чернігова, Придесення та України, про наших звитяжних бійців, волонтерів і спогади про окупацію. На основі усіх цих матеріалів створено й видано двотомник «Чернігів у вогні» (кожен том – по 600 сторінок), де також вміщено дуже багато унікальних фотографій про війну. А щойно надрукована третя така важлива книжка «Чернігів у вогні» (обсяг – близько 700 сторінок).

Двотомник високо оцінили Герої України Валерій Залужний, Сергій Наєв, Дмитро Красильников, Леонід Хода, Олександр Слєсаренко, тисячі українських бійців, волонтерів, науковців, мешканців, сотні відомих українських і зарубіжних письменників, державних та громадських діячів. Двотомник урочисто вручений Президенту України Володимиру Зеленському.

Журналісти «Чернігівщини» пережили шалені обстріли у рідному Чернігові. Висвітлюють життя прикордоння, виїздять на передову, на кордон. Також газета дуже активно займається волонтерською діяльністю, постійно допомагає ЗСУ. За сприяння обласної газети «Чернігівщина», підрозділи ЗСУ отримали автомобілі, спорядження, тепловізори тощо.

П’ятеро працівників газети «Чернігівщина» одержали медалі «За службу та звитягу» від командувача Об’єднаних Сил ЗСУ, генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Колектив газети нагороджений медаллю «Волонтерська доблесть» і Подякою від командувача ОК «Північ», Героя України, генерал-майора Дмитра Красильникова.  Головний редактор газети Сергій Дзюба отримав медаль «За сприяння ЗСУ» від Міністра оборони України.

Співавтори двотомника «Чернігів у вогні» стали лауреатами престижних міжнародних премій імені Джека Лондона (США), Антуана де Сент-Екзюпері (Франція, м. Париж), Міжнародної премії миру (Німеччина – США), міжнародних премій імені Тараса Шевченка та Лесі Українки. Двотомник став «Книгою року» в Чернігові, отримав найвищу нагороду – «Діамантовий Дюк» – на Міжнародному літературно-мистецькому конкурсі імені де Рішельє (Україна – Німеччина). Також ці книги перемогли на Загальнонаціональному конкурсі «Українська морва – мова єднання».

Генерали Валерій Залужний та Сергій Наєв розписалися на прапорі газети «Чернігівщина», де є автографи всіх бійців – героїв книжок «Чернігів у вогні». Також генерали поставили дарчі написи й автографи на обох книжках двотомника та перших сторінках газети «Чернігівщина». А командувач Об’єднаними Силами ЗСУ Сергій Наєв особисто приїздив до Чернігова на презентацію двотомника «Чернігів у вогні» в обласній раді. До речі, двотомник п’ять разів перевидавався на прохання читачів!

Редактор газети «Чернігівщина» – відомий журналіст і письменник Сергій Дзюба, народний поет України, «Золотий письменник світу», автор 125-ти книжок (присвячених коханій дружині Тетяні, перекладених ста мовами та надрукованих у 80 країнах), понад 150 популярних пісень і близько 40 радіоп’єс, має понад 300 міжнародних, державних і національних нагород у 70 країнах світу.

Тож щиро вітаємо із заслуженою перемогою талановитий колектив газети «Чернігівщина» – за такий вагомий внесок в українську та світову журналістику, подвижницьку працю, самовідданість, мужність, високий професіоналізм, вміння працювати у складних умовах, справжній український патріотизм!

Ярослав Савчин

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?