Вони першими приходять на допомогу і не тільки людям

Рятівники. Основою аварійно-рятувальної служби у громаді є державна пожежно-рятувальна частина №4 у Городні. Тут відповідально несуть службу ті, хто першими приходять на допомогу при більшості надзвичайних ситуацій. Вони ліквідовують пожежі, рятують потопаючих, дістають з понівечених авто постраждалих при дорожньо-транспортних пригодах.
З настанням воєнного часу наші рятівники готові працювати на руїнах, розбирати завали, працювати у районах з мінною небезпекою й виконувати ще цілу низку небезпечних робіт задля нашої з вами безпеки.
Колектив пожежної частини міцний, товариський і надійний. Окрім офіційних положень та уставів, тут діють такі вічні цінності як надійне плече товариша, наступність поколінь, взаємодопомога і взаємоповага. Одним з хранителів цих шляхетних традицій є старожил рятувальної служби, командир відділення Сергій Грибовський, який присвятив справі рятівника 22 роки свого життя.
За більш як два десятиліття йому довелося побачити чимало.
Найбільш вражаючими були масштабна лісова пожежа поблизу Гончарівська у 2018 році й не менш вражаюча лісо-лугова пожежа поблизу Гасичівки в нашій громаді. Коли вогонь захоплює значні території й нестримно несеться на лісові села, хутори, автомобілі – це страшно. Але милуватися тою страшною красою нема коли – треба боротися із вогнем. Всі ці картинки, як кадри кольорового фільму, спливуть у пам’яті вже потім – після того як ми впораємось із вогнем, – поділився спогадами пан Сергій.
На його рахунку чимало врятованих життів, проте найяскравіше запам’ятався випадок, коли він зі своїм відділенням врятували із палаючого будинку жінку і двох дітей, які самі вже не могли вибратися із задимленого обійстя. Надмірне задимлення дезорієнтувало мешканців у власному ж будинку настільки, що вони просто не могли знайти ані виходу, ані вікна.
Сергій Грибовський має ще чимало цікавих історій з практики рятівника, але він стримано відмовчується. Товариші по службі кажуть, що він, певно, найбільш врівноважений і спокійний пожежник у частині. Посміхається стримано, навіть тоді, коли пригадує врятованих з височини дерев домашніх котів. Таку роботу також доводиться виконувати рятівникам.
А щоб бути у відповідній формі, більшість рятівників займаються спортом. Зокрема, наш співрозмовник більше десятиліття присвятив спеціальному пожежно-прикладному спорту, був постійним учасником обласних і регіональних змагань, передавав свій досвід молодим співробітникам.
Сергій переконаний, що знайшов своє покликання у житті, при тому що прийшов на службу у пожежну частину випадково – скориставшись порадою одного з товаришів.
Павло Дубровський, Чернігівська область

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?