Волонтера з Чернігова судять через гранатомет

Спливає вісім місяців звідтоді, як суди вперше почали розглядати справу стосовно волонтера Віталія Курача! Районні суди як Ріпкинський так і Чернігівський вгледіли у діях обвинуваченого склад злочину, тож і присудили йому спочатку шість років позбавлення волі, а потім, після повернення справи на нове дослідування, вже на три роки. 

Віталій Курач

Нагадаємо, що у Ріпкинській школі ще в 2015 році стався вибух, який призвів до загибелі людини. Віталій Курач привіз із фронту у Ріпки гранатомет, який на переконання волонтера, він був вже відстріляний. Але на заняттях, коли воєнрук натиснув на гашетку, вибухнула граната...

17 січня 2023 року в Чернігівському апеляційному суді розпочалося слухання справи по-новому.

Волонтер Віталій Курач заперечує свою вину і вважає, що слідство велося з порушеннями. Олександр Шлягун із Ріпок, який здійснив постріл (дружина його загинула тоді), зараз проходить у справі як потерпілий.

Ось що з цього приводу розповів на своїй сторінці у Фейсбук журналіст Віталій Назаренко:

— З Віталієм ми відкатали увесь 2015 рік в Піски, неподалік Донецького летовища, які тоді крили всім, чим тільки можна. Це дуже смілива і порядна людина, яка не шкодувала власного часу, здоров'я, фінансів і транспорту, постійно ризикувала життям. Але один нещасний випадок поставив хрест на його звичному способі життя. Поліцейські проводять несанкціоновані обшуки, прокурори намагаються запроторити його за грати, суди не звертають уваги на купу процесуальних порушень, не викликають на допит головного свідка і все це відбувається в момент, коли все начальство втікає з міста, правоохоронці складають зброю, а Курач, якого все ще якимось дивом не посадили, сідає на авто і займається звичним для нього ділом — вивозить дітей, завозить гуманітарку, відвозить все необхідне до бойових підрозділів. Я не стверджую, що волонтерство дає автоматичну індульгенцію, але ця система не помічає корупції чиновників, не помічає грабіжників і зрадників з мандатами нардепів, проте все ще намагається посадити за грати тих, без кого цієї країни давно б не існувало. Може пора саджати реальних злочинців?

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?