У Чернігові відбувся семінар «Літописи громад пишемо разом»

18 вересня 2024 р. в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбувся семінар «Літописи громад пишемо разом».

У роботі семінару взяли участь бібліотечні працівники Чернігівської області, науковці-історики, журналісти. Зауважимо, що захід проходив у змішаному форматі, до нього долучилися 58 учасників, значна частина з яких була присутня онлайн. Модерувала засідання завідувачка науково-методичного відділу бібліотеки Ольга Шурубенко.

Зустріч відкрив директор ЧОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь. Він побажав присутнім плідної праці і наголосив, що одним із провідних напрямів роботи бібліотек є краєзнавство. Збирання, опрацювання та зберігання інформації про край, популяризація народних звичаїв, притаманних регіону, а також сприяння вивченню історії населених пунктів є основою роботи бібліотекарів-краєзнавців.

Цікавий інформаційний ресурс – сучасне відеоджерело поповнення Літописів громад – краєзнавчий сайт «Пізнай свій рідний край» представив голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов.

Питання меморіалізації російсько-української війни і участь у цьому процесі бібліотекарів розглянули у своїх повідомленнях директорка КЗ «Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр» Олена Потапенко та завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ірина Каганова.

Було підкреслено, що один із викликів, який нині стоїть перед бібліотекарями-краєзнавцями області – зберегти кожне свідчення, кожну інформацію й доказ злочинів російського війська і донести цю пам’ять до наступних поколінь. Журналістка-фрілансер Наталія Найдюк у повідомленні «Війна: історії людей, які треба встигнути записати» поділилася особистим досвідом спілкування з людьми в районах Чернігівської області, які пережили повномасштабне вторгнення або продовжують жити на прикордонні Чернігівщини.

Про практичні навички створення літописів розповіла провідна бібліотекарка Манжосівської бібліотеки-філії КЗ «Публічна бібліотека» Сухополов’янської сільської ради Світлана Охріменко та директорка КЗ «Михайло-Коцюбинська публічна бібліотека» Інна Шовкун, яка подарувала у фонд обласної бібліотеки примірники «Літописи Михайло-Коцюбинської територіальної громади» за декілька років.

Книги-розвідки з історії своїх сіл представили бібліотекарка Кучинівської бібліотеки-філії КЗ «Сновська публічна бібліотека» Людмила Ковалевська та краєзнавиця, ветеран бібліотечної справи Ніна Мокросноп, а також бібліотекарка Конотопської бібліотеки-філії КЗ «Городнянська ЦБС» Городнянської міської ради Наталія Магула.

Підбив підсумки роботи семінару голова правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор кафедри історії України, археології та краєзнавства Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Коваленко. Він зазначив, що літописи сучасних громад Чернігівщини – це шлях до вивчення та пізнання рідного краю, його історії та сьогодення і цей шлях у громадах торують перш за все бібліотекарі. Також висловив подяку колегам за самовіддану роботу і побажав подальших успіхів у надзвичайно корисній та цікавій краєзнавчій діяльності.

Ольга Шурубенко, завідувачка науково-методичного відділу бібліотеки

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?