У Чернігові створили справжній гімн місту-герою

Популярна «Пісня про Чернігів», яку так натхненно та прекрасно створили наші поети Олена Терещенко та Сергій Дзюба – на мою думку, взагалі одна з найкращих пісень про рідне місто.

Це – шедевр, котрий назавжди залишиться в пам’яті нащадків. Адже в цій чарівній пісні проникливо розповідається про нашу легендарну історію та героїчне минуле, яке так перегукується з сьогоденням. Тут і хоробрі воїни – захисники давнього і вічно молодого Чернігова, і величні собори на Валу.

А слова які золоті: «Ніч на вістрі князівського списа срібні зорі забира в полон». Гарно, цікаво, образно, неповторно та патріотично. Це – справжній гімн місту-герою Чернігову!

Першим виконавцем «Пісні про Чернігів» став заслужений артист Віктор Гембара, а музику написав відомий композитор Ярослав Музика. Обидва вони – львів’яни, але їх надихнули на пісню неймовірні слова та мальовнича чернігівська земля. А напрочуд вишуканий та шляхетний відеокліп створила знана поетеса зі Львова Надія Бойко, яка тонко відчуває поезію Сергія Дзюби. Вийшло чудово!

Нова пісня одразу ж полинула та розпростерлася неозорим світом, стала ще однією блискучою візитівкою Чернігова, Придесення та України. Тому її гарно заспівали не лише в Україні (де вона здобула всенародне визнання «Пісні року»), а й за кордоном – від США, Канади, Німеччини, Англії, Франції – й аж до Нігерії, Бразилії та Австралії, – на всіх континентах!

А тепер «Пісня про Чернігів» вражаюче та прекрасно зазвучала у виконанні улюбленців Чернігова – Інни і Тетяни Чабан. Причому музику для славетного  дуету створив талановитий композитор Петро Лойтра з Кропивницького. І пісня так зовсім по-новому відкрилася й запроменіла новими яскравими, неповторними, дивовижними та чарівними гранями і барвами.

Звісно, можна порівнювати наших обдарованих виконавців, неперевершену музику, чудовий відеокліп (цього разу створений журналістом Сергієм Кордиком). Однак потрібно визнати – маємо ще один неповторний, оригінальний мистецький шедевр у виконанні сестер Тетяни та Інни Чабан.

А такої справжньої високодуховної краси – чим у нас більше, тим краще!

Валентина Чорнобривець,

літературний критик, прес-центр Міжнародної літературно-мистецької Академії України  

Пісня про Чернігів 

Слова Олени Терещенко і Сергія Дзюби. Музика Петра Лойтри 

Зачепився місяць за дзвіницю,

Спить, стомившись, стародавній Спас…

Може, уночі собору сниться,

Як колись молився сивий князь.

Приспів: 

Смеркли в сяйві прозорому

Куполи золоті,

Денним гомоном зморені

Стихли схили круті.

Під покровом темної завіси

Хмари з вітром рвуться вперегон,

Ніч на вістрі князівського списа

Срібні зорі забира в полон.

Приспів: 

Димом вогнищ настояний

Терпкий запах землі,

Переможний клич воїнів

Вдаль несуть журавлі.

Згорне ніч розлогі чорні крила,

І світанком визріє блакить…

Хай відвага множиться і сила,

Щоб звитязі піснею гриміть!

Приспів: 

Над шляхами далекими

Час нестримно пливе,

Пам’ять серця лелекою

У минуле зове.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?