Свої проекти чернігівські «Сіверські клейноди» представили у Кривому Розі

Чудові мистецькі акції організували для жителів Кривого Рогу артисти Академічного ансамблю пісні і танцю “Сіверські клейноди” Чернігівського обласного філармонійного центру.

12 жовтня 2024 року у Палаці культури “Центральний” артисти колективу запросили на зустріч вокалістів, музикантів, танцівників. Під час майстеркласу з фольклорного співу “Душа Сіверщини” солісти “Сіверських клейнодів” поділилися з колегами своїми напрацюваннями, адже ансамбль під час етнографічних експедицій збирає народні пісні, музику практично по всій Україні, пропагуючи нові форми вираження багатства фольклорних традицій.

Хореографічна ж група “Сіверських клейнодів” працювала з місцевими танцівниками у межах майстеркласу “Молдовський та ромський танець”. Елегантні, розмаїті, витончені і віртуозні — артисти чернігівського колективу радо ділилися з криворізькими колегами своїми знахідками, які якнайкраще передають характер танців в Україні.

“Спів, музика, танець є невід’ємною частиною життя українця. Вони виконувались на сімейних та масових святах, гуляннях і є частиною обрядів та звичаїв. З часом ми почали губити зв'язок поколінь і, як наслідок, втрачати деякі традиції. І в цей важкий час, як ніколи, ми маємо зберегти і передати нашу народну традицію нашим дітям та онукам”, — підкреслює художній керівник та головний диригент “Сіверських клейнодів” Андрій Лоєвець.

Згодом у Палаці культури “Центральний” мешканці Кривого Рогу змогли взяти участь у яскравому проєкті “Сіверських клейнодів” та Христини Мельник “Чернігівські гуляння”. Вечір традиційних танців та пісень звично став спільним концертом артистів і публіки, яка сміливо долучилася до участі у вокально-хореографічних композиціях — тих композиціях, які безперешкодно єднають українців в різних куточках країни.

“Ми хочемо, щоб глядачі, які взяли участь у цьому проєкті, потім на сімейних святах навчили танцювати своїх рідних та знайомих, щоб наша танцювальна традиція жила”, — каже Андрій Лоєвець.

Допомогли організувати виступи ансамблю “Сіверські клейноди” у Кривому Розі управління культури виконкому Криворізької міськради та Криворізька міська асоціація “ART-культура”.

За інформацією Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?