Стало відомо, для чого чернігівські депутати змінили регламент

Депутати Чернігівської міської ради на своїй 41-й позачерговій сесії VIII скликання 10 липня 2024 року змінили регламент. Військова адміністрація, вважають депутати, більше не зможе блокувати важливі для громади рішення.
За словами в.о.міського голови Олександра Ломако фінальною краплею стало блокування МВА питань встановлення когенераційних установок, що допоможуть пережити зиму в умовах можливого дефіциту електроенергії та спорудження навколо міста оборонних та фортифікаційних споруд.

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України та інших нормативно-правових актів, внесені зміни до регламентів міської ради та виконкому, ними виключено необхідність погодження військовою адміністрацією рішень міської ради та виконавчого комітету. Про це йшлося 11 липня під час засідання виконкому.

– Чернігівці вже добре знають та зробили висновок, що головна мета роботи військової адміністрації Брижинського – дерибанити землю та блокувати питання функціонування Чернігова. Вони намагалися зупинити громадський транспорт, зараз блокували питання підготовки міста до зими, в умовах можливого дефіциту електроенергії, та будівництво оборонних фортифікаційних споруд навколо Чернігова. Щоб не допустити цього, депутати ухвалили зміни до регламенту, якими унеможливили подальше блокування подібних питань, – пояснює важливість рішення сесії Чернігівради, а після того і виконкому, в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Олександр Ломако під час засідання виконкому 11 липня

Зміни до регламенту міської ради під час голосування 10 липня підтримали представники та представниці різних політичних сил, крім «слуг та заборонених проросійських партій, які зрозуміло на кого працюють та вже не вперше виступають проти громади Чернігова», зазначає Ломако і додає:

– Але вже після цього рішення спроби блокувати важливі для міста питання з боку Брижинського не припинилися. Вони здійснюють тиск на органи казначейства з вимогою зупинити платежі, які подає фінансовий орган міської ради. Подає у відповідності до закону. Я так розумію, що крім адміністративного тиску – ми побачимо тиск через суд і силові структури. Мета та сама – античернігівська політика будяків з військової адміністрації, які працюють за принципом – чим гірше для міста, тим краще для них.

Засідання виконкому Чернігівської міської ради 11 липня

В.о. очільника Чернігова Олександр Ломако звертається до ініціаторів тиску та тих, на кого він здійснюється: перших просить припинити блокувати роботу місцевого самоврядування, а других – керуватися в своїх діях Основним Законом.

– Я звертаюся до ініціаторів цього тиску – відчепіться від чернігівців та припиніть блокувати роботу місцевого самоврядування. Кожен ваш крок проти Чернігова фіксується. За такі дії обов'язково доведеться нести юридичну відповідальність.

Звертаюся до представників всіх органів, на які здійснюється тиск. Закликаю діяти виключно в рамках Конституції України. Так ось, Основний Закон чітко гарантує право на місцеве самоврядування (стаття 7) та говорить про виключне право ухвалювати бюджет міською радою (стаття 143). Ці норми ніхто не може обмежити, навіть в умовах воєнного стану. Жодне рішення не може суперечити Конституції, якби комусь не хотілося по іншому прочитати закони, – наголошує в.о. міського голови. 

За інформацією Чернігівської міської ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?