Союзник Путіна по НАТО підписав зобов'язання з Україною

Один із найближчих союзників президента Росії Володимира Путіна щодо НАТО підписав з Україною зобов’язання про «взаємну довіру та повагу».

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який вступив на посаду в жовтні після того, як пообіцяв «більше не відправляти кулю в Україну», підписав спільну заяву, в якій підтверджується «територіальна цілісність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів» під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у середу.

У заяві «висловлено підтримку формули миру» Президента України Володимира Зеленського та «підкреслено важливість» розвитку військово-технічної співпраці між Україною та Словаччиною, йдеться у дописах Шмигаля у соцмережах.

Шмигаль зазначив, що Фіцо погодився, щоб Словаччина не блокувала Україну закуповувати словацьку зброю та техніку, почувши про «звірства росіян».

У середу Newsweek звернувся за коментарем до урядових органів Словаччини, Міністерства закордонних справ Росії та офісу Путіна електронною поштою.

«Під час нашої зустрічі прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо наголосив, що він повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, – сказав Шмигаль. — Ми зафіксували це в нашій спільній заяві».

«Я розповів йому про звірства росіян, про бомбардування мирного населення, про викрадення українських дітей, про ядерний шантаж і ядерну загрозу, яку Росія становить для всього світу», – додав він.

Вступ України до Європейського Союзу (ЄС) також, здається, підтримав Фіцо в середу, причому Шмигаль сказав, що словацький лідер висловив «повну підтримку євроінтеграційних прагнень України» та програми допомоги ЄС Україні, яка має надати Києву необхідну допомогу — 50 мільярдів євро або 54,5 мільярда доларів.

Підсумок зустрічі Фіцо зі Шмигалем являє собою приголомшливий поворот порівняно з днем ​​раніше, коли словацький лідер заявив під час пресконференції, що «війни в Києві» не було через кілька годин після того, як Росія обстріляла українську столицю ракетами.

Фіцо наполягав на тому, що Київ переживає «абсолютно нормальне життя» і сказав, що вплив російського вторгнення мав «локалізований характер», коли його репортер запитав, чому він не відвідав столицю. Натомість зустріч у середу відбулася в Ужгороді, місті на заході України, розташованому на кордоні зі Словаччиною.

Напруженість між Росією та країнами-членами НАТО останнім часом зростає через продовження розширення альянсу. Путін і його союзники назвали стурбованість розширенням НАТО однією з причин початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Фіцо був одним із небагатьох лідерів НАТО, які висловили симпатії до Росії та розкритикували стратегічний альянс у статті, опублікованій словацькою газетою Pravda.sk раніше цього місяця.

У статті Фіцо стверджував, що його члени НАТО підтримали «провальну стратегію» щодо російсько-української війни, засуджуючи «чорно-біле бачення», яке малює Росію як «смертельного ворога».

Попри зауваження Фіцо, Словаччина офіційно підтримала Україну та схвалила заявку Швеції на членство в НАТО, що перетворило б Балтійське море на так зване «озеро НАТО».

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, союзник Путіна, якого багато хто вважає однією з останніх перешкод для вступу Швеції, сказав генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу по телефону в середу, що Угорщина підтримує членство Швеції.

Джерело: newsweek.com

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?