«Садити будуть масово» — голова фонду «Русь Сидяча»

Президент РФ дав доручення перевірити виконавчу службу. Перевірка завершиться до вересня цього року. За словами російських правозахисників, Генпрокуратурі є де розвернутися — в тюрмах процвітають порушення прав, злодійство і корупція.

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) буде перевірена на предмет дотримання норм, що регулюють питання взаємодії органів ФСВП з членами громадських спостережних комісій. На сайті Кремля з'явився текст доручення президента Владіміра Путіна, який він дав Генпрокуратурі. Перевірка повинна бути завершена до 1 вересня 2017 року. Перевіряючи взаємодію ФСВП з ГСК (громадських спостережних комісій), прокуратура напевно розкриє і безліч інших порушень, впевнена глава фонду «Русь Сидяча» Ольга Романова, повідомляє Радио бизнес ФМ

Ольга Романова, голова фонду «Русь Сидяча»:

«На засіданні Ради з прав людини, який у грудні відбувся при Путіні, правозахисники підняли дуже серйозну тему — в тюрмах відбуваються тортури, побиття, смерть, закритість. По-друге, звичайно, це ситуація, що склалася навколо громадської спостережної комісії, коли до її складу не увійшли відомі правозахисники, а увійшов будь хто, включаючи колишніх начальників в'язниць, дуже одіозних, як наприклад, начальник «Бутирки», при якому помер Сергій Магніцкий. Путін і його радники абсолютно грамотно аналізують глухе народне невдоволення становищем в тюрмах, а у нас зараз 700 тисяч в'язнів, і потрапляють до цієї категорії несподівано найрізноманітніші громадяни, включаючи губернаторів, міністрів і дуже відомих підприємців. Кожен за собою відчуває можливість там опинитися за помахом злої чарівної палички, тобто ніхто не застрахований. Система не реформована з часів Лаврентія Берії  — остання спроба була в 1953 році — і, природно, це реформування назріло. ФСВП — це те саме силове відомство, яким, якщо треба, завжди пожертвують, і ця жертва всім дуже сподобається. Система дуже закрита, там багато крадуть. Якщо боротися з корупцією, то де ще, як не тут? Генпрокуратурі є де розвернутися, і якщо формулювати коротко майбутні результати перевірки — садити будуть масово. Керівництво країни за півроку до президентських виборів покаже народу, хто заважає нам жити, хто неподобствує, хто наших рідних і друзів всіляко «гнобив».

Раніше правозахисники скаржилися президенту, що посилаючись на якісь секретні інструкції і накази, тюремники обмежують їх в передбачених законом праваз. Зокрема не дають спілкуватися з ув'язненими, вимагають якісь спеціальні дозволи на відвідування місць позбавлення волі, обмежують в отриманні документів та відеозаписів тощо.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?