Різнобарвним килимом розквітають первоцвіти на Чернігівщині

Навесні листяний ліс не впізнати! Листя на деревах ще нема і ніщо не перешкоджає сонячним променям освітлювати та прогрівати ґрунт. І на ньому розквітає різнобарвний килим первоцвітів. Медунки, рясти, зірочки, анемони та інші намагаються встигнути відцвісти допоки їх накриє тінню.

В пістрявому килимі первоцвітів виділяються жовті зірочки анемони жовтецевої та білі – анемони дібровної та лісової. З ними і познайомимося ближче.

Сама назва рослини дослівно перекладається з грецької як «донька вітрів» – «ἄνεμος» («вітер») + жіночій матронімічний суфікс -ώνη («донька когось»). На зв’язок з вітром вказує московитська назва роду «ветреница» та німецька «Windröschen».

Анемони – багаторічні трав’янисті рослини, надземна частина яких кожного року відмирає, а зимувати залишається товсте кореневище. Саме кореневище розміщується в поверхневих шарах ґрунту, тому рослини сильно страждають від витоптування. Але в сприятливих умовах анемони можуть зростати десятки років на одному місці. До речі, вони вперше зацвітають лише на 10 – 12 рік після проростання насіння.

Квітують жовтецева та дібровна анемони в квітні – травні, а лісова – травні – червні. Квіти не виділяють нектару, бо не мають нектарників, а комах-запилювачів (мухи та дрібні жуки) приваблює їстівний пилок. Перед дощем та на ніч квіти закриваються, оберігаючи пилок від вологи. Після квітування надземна частина відмирає.

Анемони, як і більшість представників родини Жовтецевих, отруйні рослини. В своєму складі вони містять речовину анемонол, яка може викликати опіки шкіри. Якщо навесні кореневище анемони залишається без наземної частини, то вся рослина гине.

Пам’ятайте, первоцвіти – це тендітні рослини, в букетах вони швидко в’януть. Тож приїжджайте до Мезинського НПП щоб помилуватися цією красою. Саме зараз в лісах парку квітне килим з тисячі первоцвітів.

Назар Назаров, науковий співробітник

Світлини автора та Людмили Науменко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?