Про двовладдя та політичну кризу в Чернігові говорили експерти

Вперше за останні півтора року у колі експертів відбулось публічне обговорення «Двовладдя у Чернігові». Таку тему обрали журналісти Суспільне Чернігів для другого випуску нового суспільно-політичного токшоу «Що відбувається?», що реалізується спільно з регіональним хабом Інституту масової інформації Медіабаза Чернігів та ГО «Чернігівський освітній центр «Ініціатива».

Участь в дискусії 12 червня взяли троє місцевих експертів:

· Павло Пущенко, керівник ГО “Чернігівського освітнього центру “Ініціатива” та регіональний представник ІМІ в Чернігівській області;

· Андрій Подвербний, політичний оглядач;

· Олександр Гашпар, правозахисник та помічник депутатки Чернігівської міськради Марини Семененко.

Зокрема говорили про те:

· звідки конфлікт між Чернігівськими міською радою та міською військовою адміністрацією бере початок;

· яка його природа;

· які загрози він несе для громади Чернігова;

· чи може протистояння завершитися у найближчому майбутньому.

За словами ведучого програми Андрія Тітка, від початку етер задумувався як дебати обох сторін. Однак, ані в.о. міського голови Олександр Ломако, ані начальник МВА Дмитро Брижинський не взяли участі в етері “Що відбувається?”. Перший пояснив свою відсутність відрядженням до Берліну на конференцію з відновлення України. Дмитро Брижинський на запрошення журналістів Суспільного відповів “категоричним ні”.

“Звичайно чернігівці чекають прямої відкритої розмови про ситуацію в місті. Краще б їм обом було прийти на прямий ефір та чесно поговорити з жителями про своє протистояння. Але добре, що завдяки проєкту ми виносимо дискусію з обговорень в соцмережах на експертний рівень,” — говорить Павло Пущенко, учасник етеру, регіональний представник ІМІ в Чернігівській області.

На його думку, актуальність обраної теми засвідчили перегляди та відгук аудиторії. У прямому етері випуск одночасно зібрав максимально 243 глядачі, станом на ранок 17 червня його переглянули понад 8,3 тисяч разів та залишили понад 60 коментарів.

Нагадаємо, міську військову адміністрацію в Чернігові створили півтора роки тому, у лютому 2023 року, після відсторонення з посади міського голови Владислава Атрошенка через адміністративне правопорушення на підставі рішення Львівського апеляційного суду. З того часу міську раду очолює її секретар Олександр Ломако. Начальником військової адміністрації за поданням очільника Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса призначено полковника запасу ЗСУ, командувача обороною Чернігова у 2022 році Дмитра Брижинського.

Відтоді структури працюють паралельно. Взаємодія їх керівників супроводжувалася судовими позовами та публічними звинуваченнями опонента у корупції, тиску, бездіяльності і блокуванні рішень. Гучні та часто агресивні заяви сторін із нібито дискредитуючими фактами з'являються у соцмережах, звідки їх підхоплюють ЗМІ.

Один з останніх конфліктів ЧМР та МВА у травні цього року переріс у бойкот приватних перевізників міста, коли рух транспорту в Чернігові на день був повністю паралізований.

“Зараз, як це не прикро, у Чернігові відсутній повноцінний дискусійний майданчик, — говорить політичний оглядач Андрій Подвербний, — де б обговорювалися важливі для життя міста і області теми. Наразі для нашого міста потрібен свій клуб експертів, які б збиралися не просто поговорити, а і напрацьовувати потрібні рішення, що змінювали б життя суспільства в кращу сторону”.

Нагадаємо, токшоу ”Що відбувається?” виходить двічі на місяць на YouTube-каналі “Суспільне Чернігів”. До кінця 2024 року загалом заплановано 14 епізодів. Повний випуск програми про “Двовладдя у Чернігові” дивіться за посиланням.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?