Працівники дослідного господарства з Чернігівщини прогнали «ревізорів» із Києва

У Державному підприємстві «Дослідне господарство «Іванівка», яке розташоване в Чернігівській області, дозріває врожай. Знову, як і два останніх роки, ділки зі столиці прагнуть захапати цьогорічне збіжжя.

Селяни з Іванівки, що на Чернігівщині, де розташоване державне дослідне господарство, не пустили в адміністративне приміщення цього підприємства чиновників з Національної академії аграрних наук.

«Якби ми бачили, що Академія йде до людей відкрито — з добром і миром, щоб нам допомогти, а не з метою блокування рахунків та врожаїв, то ми б вас пустили…, от тоді заходьте й дивіться», — відповіли працівники Іванівського господарства чиновникам зі столиці на претензії щодо недопущення їх в контору.

6 липня делегація з Національної академії аграрних наук прибула в Іванівку для нібито перевірки діяльності підприємства і, зокрема, документації. Але з набутого колективом власного досвіду, коли після подібних «ревізійних» перевірок, що здійснювалися тут раніше,  в господарстві блокувалися фінансові рахунки, загарбувався певними особами вирощений урожай і заграбасталася сільськогосподарська техніка підприємства, блокувалась діяльність всього господарства за допомогою «чорних» ріелторів (нотаріусів, реєстраторів), здійснювалися «нальоти» ділків-рейдерів, яких демонстративно підтримувала поліція області, з’являлися незаконні накази керівництва Національної академії аграрних наук України, які судами постійно скасовувалися, цього разу працівники підприємства заборонили «інспекції» входити до адмінприміщення.

Трударі дослідного господарства з насторогою віднеслися до прибуття «інспекторів-ревізорів», адже раніше теж тут «кимось» реалізовувалася схема, за якою як тільки приходив час збирати врожай, траплялося непередбачуване: раптові перевірки співпадали з бандитськими нальотами. І цього разу теж саме: вже дозріває на полях господарства пшениця, відтак за кілька тижнів треба буде приступати до її збирання.

Колектив підприємства не може ніяк збагнути, чому ті керівники, які раніше обіймали директорську посаду в державному дослідному господарстві, шкодили підприємству, а відтак і людям (наприклад, не сплачували відповідних надходжень до Пенсійного фонду, через що у людей недостатньо стажу для начислення пенсій, створені інші борги, зменшувалося поголів’я стада тощо), уникнули відповідальності, хоча по відношенню них відкривалися кримінальні провадження?

Дивує місцевих мешканців і те, що ось це прибуття столичної делегації в село сталося тоді, коли поновлений судом директор державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Андрій Скварський відправлений у вимушену відпустку до 13 липня.

Цікаво, що в наказі керівництва Академії аграрних наук зазначена дата, до якої повинна бути проведена інспекційна перевірка, а саме до 12 липня.

Селяни переконані, що в усіх цих перипетіях, які призводять до дестабілізації діяльності державного підприємства, зацікавлений народний депутат України Анатолій Гунько. Адже у  них для цього є достатньо аргументів. Дійшло до того навіть, що цей нардеп так обурився на «теплу» зустріч місцевих жителів, що «накатав» на їх заяву в правоохоронні органи. І тепер ще більше люди дивуються, мовляв, що це за народний обранець, який на своїх виборців скаржиться до поліції? І якби ж то було за що? «Ми не хочемо вас тут бачити!», — слова, які у вічі сказав не один селянин депутатові під час зустрічі, аж ніяк не можуть стати підставою для кримінальної відповідальності за «перешкоджання народному депутатові». Так резонно вважають місцеві жителі, адже жодних протиправних дій проти пана-депутата люди не вчиняли. На жаль, зовсім по-іншому сприйняв це Анатолій Гунько.

Селяни підписують звернення до Генпрокурора

Щодо сьогоднішніх подій, то селяни знову заговорили, що починається минулорічний етап заволодіння урожаєм і землею зацікавленими особами. Люди в розпачі і дивуються: чому влада їхні законні інтереси ніяк не може захистити? Адже державне підприємство, яким є Національна академія аграрних наук — не чиясь кишенькова приватна інституція, а саме ДЕРЖАВНА!

«Якось по-дивному виходить,обурюється економіст Катерина Йовенко.— Ми захищаємо державне, а академія, навпаки, таке робить. Ми не можемо зрозуміти: чому так?». І тут же самі собі коротко і зрозуміло відповідають: «Їм треба наша родюча земля».

Цього разу до Іванівки завітали зі столиці молоді представники комісії. Можливо через це селянам чомусь здалося, що вони не «в темі», тож їм пояснили, хоча й дещо з емоційним запалом.

Розповіли, як понад два роки продовжуються судові тяганини, блокується робота підприємства (адже в господарстві не тільки вирощують продукцію, а й утримують тваринницький комплекс), здійснюються рейдерські атаки, затримується зарплатня… З приходом на директорську посаду Андрія Скварського нарешті вдалося розблокувати роботу господарства, засіяти поля, наростити поголів’я великої рогатої худоби та збільшити надої молока, почались виплати заробітної плати і заборгованості попередників, котрі всі ці роки своїми діями вели підприємство до банкрутства.

Працівники дослідного господарства переконані: керівництво Академії аграрних наук під впливом третіх осіб знову вдається до брудних витівок і хоче вкотре на період збору цьогорічного врожаю поставити потрібну людину «керувати» господарством.  Мета, на думку селян, одна: вивезти урожай, як було вже торік і позаторік, набити собі кишені, а людей, як і раніше, залишити ні з чим. От чому працівники дослідного підприємства вимушені протистояти такому нахабству, вседозволеності і беззаконності, бо вже впевнені: якщо вони самі не захистять вирощений ними врожай, влада ніяк їм не допоможе. Адже скільки разів вже зверталися селяни в різні владні інстанції, ніхто звідти не може зрушити стіну тих, хто думає лише про свою кишеню, а не опікується державними інтересами.

Навпаки, ті, хто приїжджає зі столиці, провокують селян на деякі дії, які потім можуть стати підставою для складання процесуальних документів. Так трапилося і цього разу, коли викликана поліцейська група склала протокол саме на селян, які не пустили столичних представників до адміністративного приміщення.

Ми намагалися взяти коментар також і в іншої сторони – представників Академії, однак вони відмовилися від можливості висловити свою позицію. А один з них навіть сказав так: «Ми не будемо давати жодних коментарів, бо неуповноважені на це… Не заважайте нам працювати!».

Працівники Іванівського підприємства все ж таки сподіваються і просять керівництво Національної академії аграрних наук не захищати різних нальотчиків-загарбників, а допомогти людям зібрати вирощений урожай, захистити від рейдерських наїздів, що і буде показовим взірцем з вжиття реальних кроків Академії у збереженні державних інтересів.

Сергій Вітер, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?