Політичну партію «Наш край» заборонили. А що далі?

Як вже відомо, у червні цього року Восьмим апеляційним адміністративним судом заборонена діяльність однієї з впливових політичних сил в Україні «Наш край». Судді апеляційного суду прийшли до висновку, що вищеназвана партія своїми діями шкодить інтересам України.

Свою аналітику в контексті «партійного питання» пропонує і чернігівський журналіст Віталій Назаренко. Він, опираючись на численні факти, показує окремі моменти, що можуть дійсно свідчити як про антиукраїнську діяльність. Втім, є одне питання — а чи не є таким чином зменшення впливу політичних опонентів перед майбутніми виборами? Адже, якщо взяти реальність сьогодення, не все так гладко і в провладній партії — там теж можна наводити численні факти про протиправну діяльність членів цієї партійної структури. І це справді так. А тому ми пропонуємо читачам два різнополюсні матеріали на цю тему: спочатку — статтю чернігівського журналіста, а другу — офіційну заяву керівництва партії «Наш край». 

Стаття чернігівського журналіста: Крах «Нашого краю»: що буде з партією Бориса Приходька? 

19 червня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду завершила розгляд адміністративної справи № 857/6/24 про заборону політичної партії «Наш край». Суд задовольнив позовні вимоги Міністерства юстиції України, що стосувалися заборони діяльності партії. Крім цього, рішенням суду майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передадуть у власність держави. Показово, що позову Мін’юсту передувало звернення Бобровицької міської ради щодо заборони «Нашого краю» як партії зрадників і колаборантів. 

Смертельний удар

На офіційному сайті ВААС звертають увагу на те, що повний текст рішення по справі про заборону політичної партії буде оприлюднений на офіційних сайтах Міністерства юстиції України та Верховної Ради України. В Мін'юсті уточнили, що заборону винесено на підставі документів СБУ щодо доказів підривної діяльності членів вищевказаної партії (зокрема закликів від керівників та членів партії та її осередків).

Безумовно, що це рішення суду – доленосне для політичної партії колаборантів та державних зрадників, яке означатиме фактичне припинення її існування та небуття. Для Чернігівщини це означатиме втрату впливу одіозного нардепа Бориса Приходька, який є неофіційним куратором «Нашого краю» в області. Швидше за все люди Приходька, яких він розставив на керівні посади в органи влади – в тому числі в Чернігівські обласну та міську військові адміністрації, змушені будуть відмовитись від партійної приналежності або ж залишити посади, а депутатство в партії стане токсичним і прирівнюватиметься до тавра зрадника.

Показово, що Мін’юст подав до суду, реагуючи на звернення депутатів Бобровицької громади. Нагадаємо, 23-го листопада 2023 року на тридцять першій сесії Бобровицької міської ради 8 скликання депутати звернулися до Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України щодо заборони діяльності політичної партії «Наш край».

Вікопомне фото з голосування за те саме звернення

В історії з забороною «Нашого краю» варто окремо відзначити роль Бобровицької міської ради – саме її звернення слугувало поштовхом для Мін'юсту з позовом до суду. Відбулося це 23 листопада 2023 року на 31 сесії 8 скликання. Тоді 17 із 18 присутніх в залі депутатів звернулись до Президента, Парламенту та Мін'юсту з приводу заборони діяльності «Нашого краю» як партії зрадників і колаборантів.

З якими аргументами звертались до Мінюсту?

У своєму зверненні депутати наголошували на тому, що «Наш край» – проросійська політична партія в Україні, створена переважно з вихідців колишньої проросійської Партії регіонів. Співзасновниками партії є Олександр Мазурчак, Юрій Гранатуров, Олександр Фельдман, Антон Кіссе та Сергій Кальцев, які до подій Революції гідності 2014 року були членами забороненої Партії регіонів. Партія «Наш край» є ідейною послідовницею проросійської «Партії регіонів», ідентичними є навіть партійні кольори (блакитний та білий).

Члени цієї партії схильні до антиукраїнських чи антидержавницьких дій. Керівний склад цієї партії та її лідери в повному складі входили до структури мафіозної команди президента-втікача та зрадника Віктора Януковича. Зокрема, мова йде про таку особу як Деркач Андрій Леонідович, який є одним із лідерів політичної партії «Наш край», якому оголошено про підозру у державній зраді. За інформацією Служби безпеки України, Андрій Деркач був завербований ГУ ГШ ЗС РФ у 2016 році. З вересня 2020 року Міністерством фінансів США проти Деркача запроваджено персональні санкції через спроби вплинути на вибори президента США 2020 року. З 2021 року Деркач також перебуває під санкціями РНБО України.

Нардеп від Чернігівщини Приходько Борис Вікторович також є одним із лідерів цієї партії. Приходько у грудні 2012 року був призначений Сергієм Арбузовим (гаманцем режиму Януковича) на посаду першого заступника Голови Національного банку України. Зараз обвинувачується у розкраданні 2 млрд 68 млн грн з Державного аграрного фонду України. Державне обвинувачення звинувачує Приходька в тому, що у лютому 2014 він у змові з головою правління Аграрного фонду України та посадовими особами «Брокбізнесбанку» Сергія Курченка незаконно заволодів вищевказаними коштами Аграрного фонду.

Ще одним одіозним представником є Мазурчак Олександр Володимирович – Голова партії «Наш край». Мазурчак був заступником голови Київської міської державної адміністрації за часів Януковича. Влітку 2022 року співробітниками Служби безпеки України був затриманий на отриманні неправомірної вигоди в розмірі 2,5 млн доларів США. Мазурчаку оголошено про підозру за ч.4 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч.3 ст. 369-2 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди).

Політична партія «Наш край» відзначилась тим, що разом із іншими проросійськими політичними силами має в своїх рядах найбільшу кількість колаборантів та державних зрадників, котрі після повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року пішли на співпрацю з окупантами. Десятки мерів міст та депутатів від політичної партії «Наш край» добровільно пішли на співпрацю з окупантами, надавали державі-агресору допомогу в здійсненні підривної діяльності, передавали інформацію про переміщення ЗСУ та види їх озброєння представникам ФСБ, закликали громадян переходити на бік ворога та не противитись окупації, надавали різного роду допомогу воєнізованим формуванням країни-агресора.

Багато представників політичної партії «Наш край» зайняли керівні посади в окупаційних адміністраціях. Це, зокрема, Сальдо Володимир Васильович – голова окупаційної адміністрації Херсона. На місцевих виборах був кандидатом на пост мера Херсона від партії «Наш край». Ще один колаборант – Булюк Віталій Вікторович – «перший заступник» так званого «тимчасового губернатора окупованої Херсонської області». До повномасштабного вторгнення був депутатом Херсонської обласної ради від партії «Наш край».

Ген Олександр Григорович – до повномасштабного вторгнення був головою Середино-Будської громади Сумської області від партії «Наш край». Під час окупації планував «здати» місто окупантам, зараз підозрюється у державній зраді, знаходиться під вартою.

Курпіль Олександр Олександрович депутат Охтирської районної ради Сумської області ХІІІ скликання від політичної партії «Наш Край» підозрюється в державній зраді та розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території України.

Кучерява Ольга Петрівна – староста Білокуракинської селищної ради Луганської області (балотувалася на місцевих виборах від партії «Наш край») підозрюється у державній зраді, перейшла на бік ворога в період війни та добровільно зайняла посаду в окупаційній адміністрації.

Подольський Володимир Володимирович – у березні 2022 року добровільно зайняв посаду виконувача обов’язків голови адміністрації Новоайдарського району самопроголошеної ЛНР. До повномасштабного вторгнення був депутатом Щастинської районної ради Луганської області від політичної партії «Наш Край».

Токар Сергій Васильович – призначений окупантами так званим «виконувачем обов'язків голови окупаційної адміністрації Троїцького району самопроголошеної ЛНР». До повномасштабного вторгнення був депутатом від політичної партії «Наш Край».

Костриж Олександр Васильович – у травні 2022 року призначений головою окупаційної адміністрації Андріївської громади Бердянського району Запорізької області. До повномасштабного вторгнення на місцевих виборах балотувався від політичної партії «Наш край».

Хортів Сергій Іванович – ексмер міста Рубіжне Луганської області від партії «Наш край». Пішов на співпрацю з окупантами, зараз йому оголошено про підозру у державній зраді.

На прикладі вищезазначених державних зрадників та чиновників часів Януковича бачимо, що головами окупаційних адміністрацій рашисти призначали переважно вихідців з Партії Регіонів, ОПЗЖ та «Наш край», які вже втратили кредит довіри у населення, є відвертими українофобами і активно йшли на співпрацю з окупантами.

З початку повномасштабного вторгнення керівництво політичної партії «Наш край» зайняло вичікувальну позицію, імовірно розраховуючи на можливу співпрацю з тією стороною, яка матиме успіх у воєнному конфлікті. Відомо, що з перших днів російсько-української війни від вищого керівництва партії «Наш край» місцеві осередки партії отримали установку зайняти вичікувальну позицію, не робити жодних активних дій чи закликів, що фактично і мало місце.

Згідно з програмою партії «Наш край» та заявами її лідерів, декларованою ідеологія партії є регіональний егоїзм (регіоналізм). Тобто декларативно партія орієнтується на регіональні еліти, представників місцевого самоврядування, як-от мерів великих міст, аби втілити в життя свою заявлену сепаратистську мету «розвинути свій власний регіон», а не Україну.

Ідеологічні основи, принципи та програмні засади політичної партії «Наш край» сприяли згуртуванню під своїми прапорами найбільшої кількості зрадників, що уже призвело до негативних наслідків – тимчасової втрати Україною контролю над частиною своїх територій і продовжує створювати потенційну небезпеку суверенітету та територіальній цілісності нашої держави. 

Що кажуть у «Нашому краї»?

Услід за рішенням суду вийшла у публічний простір і заява від «Нашого краю». Там кажуть, що збираються доводити свою правоту у Верховному Суді й називають рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду спробою ліквідації політичної сили.

«Мін’юст за надуманими підставами видає окремі поодинокі епізоди діяльності кількох депутатів за систематичну антиконституційну діяльність політичної партії «Наш край». «Наш край» у своїй діяльності відстоює виключно проукраїнські позиції. Будь-які звинувачення її в антиукраїнській діяльності – безпідставні, а спроби заборонити партію – незаконні. Тому, незважаючи на спроби заборонити «Наш край», партія відстоюватиме свою правоту у Верховному суді», – коментують в керівництві партії.

Чим завершиться судова епопея – невідомо, але перші ластівки є дуже невтішними для «Нашого краю». Ця партія опинилась на шляху реальної ліквідації та конфіскації майна. Важливо підкреслити в цій історії роль Бобровицької міської ради. З джерел у її середовищі нам стало відомо, що після звернення працівники СБУ уточнювали аргументацію. Таким чином звернення представницького органу громади слугувало щонайменше поштовхом до дій Міністерства юстиції, а це – прецедент на всю країну. Фактично невелика громада Чернігівщини сприяла викриттю та забороні цілої політичної партії з тисячами обранців різних рівнів, зокрема і з чинними нардепами. 

Віталій Назаренко, м.Чернігів

Заява політичної партії «НАШ КРАЙ» щодо безпідставних звинувачень і спроб ліквідації політичної сили

ВЛАДА НАМАГАЄТЬСЯ ЗАБОРОНИТИ «НАШ КРАЙ»

СВОЮ ПРАВОТУ ВІДСТОЮВАТИМЕМО У ВЕРХОВНОМУ СУДІ!

НАШ КРАЙ – проукраїнська політична сила

«Рускій солдат! Иди на х...!» – ось офіційна позиція партії, яка звучить з 24 лютого 2022 року

19 червня суд першої інстанції виніс рішення про заборону партії «НАШ КРАЙ»

З дня заснування і до сьогодні партія «НАШ КРАЙ» була та залишається проукраїнською, патріотичною політичною силою. Звинувачення на адресу партії з вимогою її заборони через нібито проросійську та антидержавницьку позиції, безпідставні та незаконні. І за духом, і за буквою закону. «НАШ КРАЙ» вбачає в діях влади спробу зачистки електорального поля України.

Незважаючи на спроби заборонити «НАШ КРАЙ», партія відстоюватиме свою правоту у Верховному суді. 

«НАШ КРАЙ» – ПОСЛІДОВНО ВІДСТОЮЄ ПРОУКРАЇНСЬКІ ПОЗИЦІЇ

Хоча партію намагаються звинуватити у проросійській позиції.

По-перше. З моменту заснування партії у 2014 році всі офіційні джерела відображають послідовну проукраїнську позицію партії «НАШ КРАЙ». У цьому легко пересвідчитись проаналізувавши офіційну програму партії, передвиборчі програми партії, офіційний сайт і сторінки партії у соціальних мережах, заяви і коментарі співголів партії (за Статутом, лише співголови можуть виступати із заявами від імені партії), матеріали більше ста (!) випусків офіційного друкованого видання «Газета НАШ КРАЙ» тощо.

Так, у офіційній програмі  задекларовано цілі партії – мир і єдність країни, її відродження, розвиток та стабільність.  Також, серед стратегічних пріоритетів партії містяться:

– Відстоювання суверенітету держави, незалежності й цілісності України, майбутнє якої повинен вирішувати український народ.

– Україна переживає часи тяжких випробувань. На нашій території ідуть воєнні дії. Людське життя, яке є найвищою цінністю, як ніколи потребує захисту з боку держави, а для цього потрібна професійна армія. Тому мирне життя України повинна охороняти сучасна професійна армія.

Мінюст не надає жодного факту протиправних заяв чи дій безпосередньо партії або її керівників.

По-друге. Послідовну проукраїнську позицію партії «НАШ КРАЙ» публічно засвідчено у низці офіційних заяв партії напередодні та з початком повномасштабної агресії рф проти України, які містяться на офіційному інтернет сайті партії та Фейсбук сторінці.

19 лютого 2022 р. було опубліковано заяву, в якій «НАШ КРАЙ» засуджує агресивні дії Російської Федерації на українському Донбасі». У цій заяві Партія засудила агресивну поведінку рф та підконтрольних їй формувань ОРДЛО, а також закликала до єднання український народ та політиків. Разом з тим, було оголошено мораторій на критику дій Президента – Верховного Головнокомандуючого Збройних сил України, поки ситуація не буде вирішена.

23 лютого 2022 року партія оприлюднила заяву, в якій «НАШ КРАЙ» підтримує дії української влади, спрямовані на консолідацію усіх політичних сил країни». У ній наголошувалося: «Усі обранці партії підтримують заклик Президента України до об’єднання та консолідації зусиль усіх політичних партій. Як партія, серед головних пріоритетів якої завжди були і будуть суверенітет та цілісність України, мир та сталий економічний розвиток задля процвітання українських громадян, ми підтримуємо рішення та дії нашого Головнокомандуючого, спрямовані на відновлення миру на нашій землі».

27 лютого 2022 року оприлюднено заяву «Зброєю чи людяністю: Боронити Україну – святий обов’язок кожного з нас, – «НАШ КРАЙ», в якій партія закликала «кожного українця встати на захист своєї землі».

01 березня 2022 року на офіційній сторінці партії у мережі Фейсбук розміщено банер, який чітко вказує на позицію партії «НАШ КРАЙ» щодо агресії рф проти України: «РУССКИЙ СОЛДАТ –ИДИ НАХ/Й! ЭТО НАШ КРАЙ». Викликає подив, як Мінюст наважився такі повідомлення вважати «запереченням збройної агресії Російської Федерації проти України».

18 300x170 - Заява політичної партії «НАШ КРАЙ» щодо безпідставних звинувачень і спроб ліквідації політичної сили

14 березня 2022 року оприлюднено заяву «Захист України – справа рук кожного українця» із закликом до всіх чинити масовий опір російським окупантам.

16 березня 2022 року партія виходить з публічної заявою, в якій зокрема закликала всіх однопартійців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, чинити опір до останнього.

Окрім того, у середині 2022 року «НАШ КРАЙ»  фактично припинив будь-яку публічну активність через те, що більшість членів партії зосередилась на волонтерській діяльності та службі в ЗСУ. 

СТАНОМ НА ГРУДЕНЬ 2022 РОКУ 66 ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД ВІД «НАШОГО КРАЮ» ТА 920 ЧЛЕНІВ ПАРТІЇ ВСТУПИЛИ У ЗСУ

Партію звинувачують у наявності в її лавах колаборантів.

По-перше. Колаборанти і зрадники є в багатьох партіях. Зокрема загальновідомий факт колабораційної діяльності народного депутата України від партії «Слуга Народу» Ковальова О.І.

По-друге. Претензії Мінюсту стосувалися 10 осіб, 7 з яких не є членами «Нашого краю». Більше того, «НАШ КРАЙ» налічує понад 10 тисяч членів та близько 1700 депутатів місцевих рад. І це не може свідчити про те, що політична партія або її окремі місцеві організації підтримують таку їх діяльність або поділяють їх точку зору на ситуацію, що склалася у зв’язку з військовою агресією рф проти України.

Міністерство юстиції України саме додає до позову лист Офісу Генерального прокурора, в якому чітко зафіксовано що стосовно керівників політичної партії «НАШ КРАЙ» (фактично повного складу центральних керівних органів Партії: Співголів партії, Політичної ради та Центрально виконавчого комітету) відсутні кримінальний провадження на підтвердження фактів їх діяльності, спрямованої на завдання шкоди державній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України. Тобто Мінюст сам підтверджує, що жодних претензій до офіційних керівників партії не існує.

По-третє. Багато членів партії добровільно вступили до лав Сил оборони України. Так у грудні 2022 року рух «Чесно» збирав інформацію про кількість депутатів та активістів партії, які служать ЗСУ. Відповідно до зібраної і офіційно надісланої Руху «Чесно» інформації 18 грудня 2022 року вступили у ЗСУ 66 депутатів місцевих рад від «НАШОГО КРАЮ» та 920 членів партії.

Мінюст, розуміючи безпідставність своїх претензій, закидає відсутність засудження з боку керівників або інших членів партії колаборантів. Начебто «за мовчазної згоди партії її окремими діячами проводилась і проводиться антиукраїнська діяльність».

Хоча партія завжди реагувала на факти протиправних дій її членів як тільки, дізнавалась про такі факти.

Щодо херсонських колаборантів. Починаючи з 2019 року Сальдо В.В. не мав жодного відношення до «НАШОГО КРАЮ». На виборах 2020 року Сальдо взагалі був висуванцем від ОПЗЖ. А членство Булюка В.В. у партії припинено ще 14 липня 2021 року. Разом з тим, як тільки партія дізналася зі ЗМІ про антиукраїнську діяльність Булюка В.В. у травні 2022 року одразу було прийнято рішення про початок процедури відкликання Булюка з депутатів Херсонської обласної ради.

2 квітня 2022 року співголова партії «НАШ КРАЙ», народний депутат Сергій Шахов публічно звернувся до ГПУ щодо порушення справи проти мера Рубіжного Хортіва.

Діяльність поодиноких депутатів від партії «НАШ КРАЙ» лише в декількох окупованих регіонах України не може свідчити про будь-яку систематичність антиконституційної діяльності партії. Особливо, якщо у порівнянні із загальною проукраїнською позицією тисяч депутатів місцевих рад від «НАШОГО КРАЮ» та сотень членів партії, які проходять службу в ЗСУ. Таким чином, Мінюст за надуманими підставами видає окремі поодинокі епізоди діяльності кількох депутатів за систематичну антиконституційну діяльність політичної партії «НАШ КРАЙ».

 «НАШ КРАЙ» у своїй діяльності відстоювала виключно проукраїнські позиції. Будь-які звинувачення її в антиукраїнській діяльності – безпідставні, а спроби заборонити партію – незаконні. 

Тому, незважаючи на спроби заборонити «НАШ КРАЙ», партія відстоюватиме свою правоту у Верховному суді.

Головне фото: Сергій Баришовець (депутат Чернігівської обласної ради), Борис Приходько (народний депутат України), Олександр Мазурчак (лідер партії «Наш край»)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?