Погасили поштову марку до 1000-ліття Чернігівського князівства

В обласному центрі погасили поштову марку, присвячену 1000-літтю Чернігівського князівства.

Церемонія спецпогашення марки «Чернігівське князівство. 1000» відбулась 8 жовтня в Спасо-Преображенському соборі за участі заступника голови Чернігівської ОДА Івана Ващенка, першої заступниці голови обласної ради Ніни Лемеш та чернігівської музикантки, фронтвумен гурту «ONUKA» Наталії Жижченко.

Над дизайном марки працював заслужений художник України Володимир Таран, який розповів присутнім історію її створення.

За його словами, все почалося із задуму випустити до ювілею утворення Князівства Чернігівського пам’ятну монету. Консультаційну підтримку надавали фахівці київського «Музею Шереметьєвих», було досліджено багато історичних джерел. Втім, через певні обставини монету не випустили в обіг, але виникла ідея використати вже знайдений матеріал для створення  поштової марки.

Вона містить декілька зображень, які поєднуються та символізують процес становлення Князівства Чернігівського.

З історичних джерел відомо, що Ярослав Мудрий, вже будучи київським та новгородським князем, вимушений був долати опір свого брата Мстислава Хороброго,  який претендував на київський престол. Вирішальна битва відбулася у 1024 році під містом Листвен (нині територія коло села Малий Листвен Чернігівської області).

Наслідком цієї події стало примирення та поділ влади між братами. Ярослав лишився князем у Києві, а Мстислав обрав стольним містом Чернігів.

Тому серед символів, зображених на марці, можна побачити тризуб Мстислава Хороброго; два князівства – Київське та Чернігівське, – розділені між собою Дніпром; птаха, який символізує захист, та мечі як символ примирення між братами.

«Історія дає нам урок – міжусобна боротьба нічого доброго не принесе. Тільки спільними зусиллями ми можемо перемогти та вибороти свою незалежність. Особливо важливо це пам’ятати в той час, коли український народ веде боротьбу за ідентичність», – наголосив Іван Ващенко.

Поштова марка випущена накладом 600 примірників. Номінал марки – U – 18 гривень (пересилання простого листа без оголошеної цінності масою до 50 грамів в межах України). В наборі – блок марок з 6 штук і номерний художній конверт С6 зі спецпогашенням. Ціна комплекту – 600 гривень.

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?