Ось чому США призупинили постачання в Україну снарядів Excalibur з GPS-наведенням

Сполучені Штати Америки призупинили постачання в Україну снарядів Excalibur з GPS-наведенням через високий рівень відмов. Згідно з повідомленнями, росія досягла успіху в глушенні озброєння, яке постачає США. Засекречені звіти показали, що минулого літа успішність удару снарядом Екскалібур впала з 55% до 6%.

США припинили поставки в Україну керованих артилерійських снарядів великої дальності Excalibur після того, як Київ повідомив про високий рівень відмов, повідомили The Washington Post анонімні українські чиновники.

Шість місяців тому Україна повідомила Вашингтону, що глушіння Росією систем наведення кількох озброєнь, наданих США, підірвало її здатність захищати свою територію, повідомили представники Post.

Найбільше від глушіння постраждали снаряди Excalibur — 155-мм артилерійський снаряд із GPS-наведенням, який постачався в Україну — і високомобільна артилерійська ракетна система HIMARS.

У відповідь США просто припинили подальші постачання снарядів Excalibur, заявили українські чиновники.

Вартість Excalibur зросла, згідно зі звітом Управління звітності уряду , приблизно до 100 000 доларів США за снаряд у 2022 році, що в 50 разів перевищує вартість некерованого 155-мм снаряда до повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

Business Insider звернувся до Міністерства оборони США за коментарем з цього приводу.

У якийсь момент лише 1 з 19 снарядів Екскалібура влучив у ціль

Два секретних звіти про українську зброю, з якими ознайомилася The New York Times, розкрили масштаби проблеми, спричиненої російськими перешкодами.

З січня по серпень 2023 року частка підтверджених успішних ударів снарядами Екскалібур впала з найвищого рівня в 55% до найнижчого в 7% у липні та 6% у серпні. У цей час Україна намагалася провести свій літній контрнаступ, який зрештою провалився.

Дослідники зібрали дані про використання близько 3000 снарядів Екскалібура, випущених американськими гаубицями M777 на лінії фронту в Херсоні на півдні України, Харкові на півночі та Бахмуті на сході.

За словами особи, знайомої зі звітом, яка розмовляла з The Times, в один момент лише один з 19 снарядів Екскалібура влучив у ціль.

В одному з секретних звітів говорилося, що з такою швидкістю ціна успішного запуску зросла з 300 000 доларів до 1,9 мільйона доларів.

Коли вперше були доставлені, снаряди M982 Excalibur сприйняли як зміни правила гри для України. 155-мм снаряди з GPS-наведенням являли собою точну альтернативу звичайним артилерійським снарядам з більшою дальністю дії, здатні вражати ціль у межах семи футів.

Відповідно до бюджетних документів Пентагону від 2022 року Excalibur має радіус дії 25 миль, де вперше підтверджено, що снаряди були відправлені в Україну.

Російські перешкоди також вплинули на ракети HIMARS і керовані бомби

Система HIMARS, яка може запускати ракети на відстань до 50 миль, також зазнала перешкод через російські перешкоди, повідомило The Post українське військове джерело.

«Росіяни застосували радіоелектронну боротьбу, вимкнули супутникові сигнали, і HIMARS став абсолютно неефективним», — повідомило джерело The Post. Згідно з оцінкою, російські перешкоди можуть призвести до того, що ракети промахнуться по цілі на 50 футів або більше.

Раніше цього тижня звіт показав , що плануючі бомби, надані США, постійно пропускали свої цілі внаслідок глушіння з боку Росії.

Високопоставлений американський чиновник, ім'я якого не було названо, сказав Post, що Росія «продовжує розширювати використання електронної війни, і ми продовжуємо розвиватися та переконатися, що Україна має можливості, необхідні для ефективності».

Однак раніше цього місяця Майк Нагата, генерал-лейтенант армії США у відставці, який керував спецопераціями на Близькому Сході, заявив, що США «все ще відстають» у своїх можливостях електронної боротьби, повідомляє Defense One.

«Розрив між тим, де Сполучені Штати повинні бути, і тим, де ми є, на мій погляд, продовжує розширюватися не скрізь, а в дуже багатьох місцях», — сказав Нагата на конференції SOF Week у Тампі, штат Флорида.

Він закликав США бути більш креативними, щоб відновити своє домінування в радіоелектронній війні.

Джерело: businessinsider.com

На фото: M142 HIMARS запускає ракету по позиціях Росії 29 грудня 2023 року в Україні. Сергій Михальчук-Global Images Ukraine

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?