Не всі країни на саміті в Саудівській Аравії підтримали повністю «формулу миру»

На саміті у Джедді (Саудівська Аравія) держави-учасниці досягли згоди не за всіма пунктами «формули миру» президента Володимира Зеленського, діалог продовжується.

Про це повідомила «Європейська правда» із посиланням на главу Офісу президента Андрія Єрмака під час зустрічі з журналістами у Києві.

«Якби всі країни вже зараз сказали: „Так, ми з усім згодні“, то ми до кінця місяця вже приймали б саміт світу. Є пункти, за якими взагалі немає заперечень, і є ті, за якими діалог продовжується», — сказав Єрмак.

Він зазначив, що беззаперечним є пункт про територіальну цілісність України: «Жодних компромісів щодо територіальної цілісності, незалежності та суверенітету не може бути, і багато країн це підкреслювали».

З пунктів, що залишаються проблемними, Єрмак назвав як приклад пункт про справедливість, який передбачає покарання російського політичного керівництва, винних у скоєнні агресії, воєнних злочинів тощо, та відшкодуванні Україні.

«Ще потрібно працювати з країнами Глобального півдня за важкими пунктами, як то відповідальність. Але не тому, що вони проти, а тому, що вони потребують більшого пояснення, як це відбуватиметься», — зазначив Єрмак.

Протягом місяця має відбутися зустріч радників, де обговорюватимуть питання, за якими немає остаточної згоди.

Єрмак також повідомив, що після зустрічі в Саудівській Аравії Україна планує провести низку самітів щодо «формули миру», представленої Зеленським.

Нагадаємо, 5-6 серпня в Джедді проходив саміт, на якому представники понад 40 країн (у тому числі США, Китаю, Індії) виробляли ключові засади припинення російського вторгнення в Україну. Росія участі у саміті не брала.

Джерело

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?