Лісову галузь Чернігівщини вивести з тіні не вдалося

Депутати Чернігівської обласної ради відкрили лазівку для структурних підприємств лісової галузі. Це сталося під час проведення пленарного засідання сьомої сесії обласної ради восьмого скликання 30 листопада 2021 р. Завдяки рішенню, яке прийняла більшість представників депутатського корпусу, віднині на місцях, у дочірніх підприємств «Чернігівоблагролісу», є можливість збувати відмінної якості ділову деревину під виглядом дров за заниженими цінами.

А сталося це ось чому.

На розгляд сесії депутатом облради Ігорем Романенком був підготовлений проект рішення, який би зобов’язував «лісові» дочірні підприємства з 1 січня 2022 року реалізовувати необроблену деревину через електронну систему «Прозорро».

«Це мало б наслідками збільшення доходів, тому що станом на сьогодні ніхто не розуміє, яким чином продаються ліси на Чернігівщині. Мається на увазі: ліси через «Облагролісгосп». Це збільшення надходжень і – що не менш важливо – зменшення корупційної складової», – зазначив Ігор Романенко.

Однак пропозицію свого колеги депутати відкинули, натомість внесли на розгляд сесії інший проект рішення, яке надає можливість «лісовим» підприємствам сплавляти деревину за пільговими цінами.

На перший погляд таке рішення облради нібито й логічне, адже агрогосподарські структурні підрозділи комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» (знаходиться у підпорядкуванні обласної ради), реалізовуватимуть дрова за пільговими цінами і за прямими договорами без застосування конкурентних процедур. Тож віднині відпускна ціна для населення становитиме не більше 200 гривень за один кубометр, а для закладів соціальної сфери — не більше 350 гривень за кубічний метр.

Юрій Музика

У той же час опозиційний депутат Юрій Музика навів цифри, які свідчать про втрату колосальних надходжень до бюджету через відсутність прозорості у діяльності місцевих підприємств «Чернігівоблагролісу».

— Збільшити в декілька разів надходження до обласного бюджету Чернігівщини можливо, якщо б комунальні підприємства продавали б заготовлену необроблену деревину через аукціони, – підтримав свого колегу депутат обласної ради Юрій Музика. — Адже розроблена й затверджена відповідна методика постановою Кабінету Міністрів. Це збільшило б надходження та прибуток комунального підприємства, а також, відповідно, мало б збільшити відрахування до обласного бюджету.

Сергій Крамаренко

Депутат від більшості Сергій Крамаренко (Чернігівська організація «Радикальної партії Олега Ляшка») навів контраргументи на доводи колеги від фракції «Наш край» Юрія Музики.

— Це маніпуляція і політика, — прокоментував висловлену позицію свого колеги Сергій Крамаренко. — Сьогодні усі підприємства агролісгоспів знаходяться під прицілом правоохоронних органів: проводяться обшуки, інші слідчі дії —законні й незаконні... 

Схоже, резони «радикала» переконали більшість депутатів (а, може, вони вже до цього й були, м’яко кажучи, підготовлені), які й «провалили» питання представників опозиції.

— Більшість обласної ради не прийняла цього рішення, і навіть не те, що не прийняла, а проголосувала про зняття цього рішення з порядку денного. Це, на мою думку, ганебне ставлення до бюджету, – зазначив одразу після закінчення сесії Ігор Романенко.

Цікаво, а може й парадоксально, але більшістю депутатського корпусу також були відхилені й пропозиції, які зобов’язували «Облагроліс» відраховувати 50% доходу до обласного бюджету.

— На сьогодні «Облагроліс» жодної копійки не перераховує з прибутку ні до обласного бюджету, ні до бюджетів місцевих. Тобто до бюджетів громад. Потрібно ефективно керувати комунальними підприємствами й отримувати, відповідно, прибутки», – висловив свою думку Юрій Музика.

Депутат піддав сумніву аргумент від більшості про те, нібито прибуток від діяльності агролісництв йде на проведення інвентаризації лісів. А для такого сумніву й справді є всі підстави. Мова йде про виділення 20 мільйонів гривень з обласного бюджету саме на… інвентаризацію. Чи не виглядає все це чимось дивним, а то й взагалі комічним, коли депутати свідомо відмовляються від офіційних прибутків (через «нульову» діяльність КП «Чернігівагроліс»), і в той же час виділятимуть такі величезні суми коштів на інвентаризаційні роботи?

В`ячеслав Чаус, Олена Дмитренко

Деякі депутати у своїх виступах прямо натякали на відсутність прозорості у діяльності «аграрно-лісових» підприємств. А Сергій Пащенко (фракція "Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина») взагалі зажадав, аби його виступ вважався офіційним зверненням до правоохоронних органів.

— Подивіться, будь ласка, кому зараз реалізовується продукція агролісгоспів і по якій ціні? — запитав депутат облради. — І гляньте — хто кінцевій бенефіціар? Це ж смішно... Ну, от подивіться — навіщо нам комунальні підприємства, які не приносять коштів? У нас дірка в бюджеті, а ми не хочемо це питання розглядати. 

Сергій Пащенко звернувся до голови Чернігівської обласної адміністрації В`ячеслава Чауса, який знаходився на сесії, з проханням взяти на особистий контроль діяльність КП «Чернігівоблагроліс».

— Ситуація взагалі-то з облагролісами є зрозумілою всім, — зазначив Іван Чаус. — Позиція моя однозначна — якнайшвидше майно і ресурси мають бути передані громадам. Для цього найперше треба зробити інвентаризацію та їх передачу. Питання продажу лісопродукції на аукціоні, то тут має вирішувати підприємство. Але ж знову таки — є законодавство..., то все йде до того, що реалізація продукції повинна все ж таки відбуватися через аукціони... 

Дебати — дебатами, а за останнім рішенням обласної ради все ж таки криється можливість для активного продажу лісових ресурсів, тільки ще більше в завуальовано-тіньовому вигляді. І комусь же така ситуація є вигіднішою? Авжеж, інакше б депутатське рішення було б зовсім протилежне тому, яке прийнято. Бо погодьтеся — як можна голосувати всупереч озвученій аргументації, коли до бюджету майже нічого не сплачується, а ліси при цьому масово вирубуються? Як от, наприклад, «виявлений» нещодавно правоохоронцями факт знищення величезних лісових площ на Ріпкинщині. А ці ж лісові гектари якраз і належать саме облагролісу.

І наостанок.

В цьогорічному інтерв’ю голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко, відповідаючи на запитання журналістів, відповіла так:

– Дуже важке питання, котре зараз на слуху, стосується «Облагролісу». Воно обростає правдивими і неправдивими чутками, але те, що там немає ідеального порядку – це однозначно. Те, що там потрібно наводити лад, без сумнівів, і я підписуюсь з цього приводу під кожним словом. Те, що потрібно передати в громади ліси, – теж правильно, тому що те, що перебуває на території громад, має їм належати. Але, я це відстоюю і буду відстоювати, все має відбуватися в правовому полі. Вважаю, якщо ми правильно вибудуємо механізм передачі лісів, це буде одне з найважливіших рішень обласної ради цього скликання.

До цього, як кажуть, додати нема чого, бо всі слова тут будуть абсолютно зайві.

Сергій Вітер, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?