Конкурси: молодь Чернігівщини інтегрується з польськими однолітками

Переможці відбору конкурсу «Спільна спадщина» вже у Польщі – дев’ять учнів, які пройшли попередній відбір та троє вчителів, які їх супроводжують.

Організатори конкурсу – українські громади з Чернігівщини (Батурин, Мена, Сосниця, Плиски) та польські – з Підкарпаття (Бжостек, Пільзно, Жиракув).

Мета – інтеграція учнівської молоді партнерських гмін та громад через пізнання спільної історико-культурної спадщини Речі Посполитої (1569 –1795).

Серед завдань конкурсу: побудова міжмуніципального співробітництва; взаємні знайомства учнів партнерських гмін та громад; популяризація історичних знань з українсько-польської історії.

Запитання для учнів зі спільної історії двох країн підготували науковці Ніжинського (Україна) і Жешувського (Польща) університетів. Спочатку планувалося, що учні 8 – 9 класів, які виявили бажання взяти участь у змаганні, пройдуть відбіркове випробування 2 березня, а фінал – 6 травня в гміні Бжостек. Напад російської орди змусив відкласти конкурс, але не зміг його скасувати – прагнення українських громад та польських гмін виявилося сильнішим.

Розроблена й відповідна програма заходів, яка виявилася досить таки насиченою: зустрічі з однолітками, відвідання об’єктів історико-культурної спадщини, що стосуються Польщі і України, спортивні ігри.

До речі, на фіналі присутні, окрім безпосередніх учасників конкурсу, і представники з Чернігівщини: відомий чернігівський історик, доктор наук Сергій Леп`явко, заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, голова Плисківської територіальної громади Марина Вірко, керівник Чернігівського Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко.

Детальніше про хід проведення конкурсу, який відбувся 10 червня в школі солецтва Седлісках-Богуш (гміна Бжостек), ми розповімо дещо пізніше (23 червня) в окремій публікації. Тоді й розмістимо повний відеозвіт про хід конкурсу.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?