Дії за реставрацію комуністичного минулого мають бути засуджені, але...

Інститут просить провести розслідування протиправних дій міської влади Горішніх Плавнів. (Дивитися коментар нижче).

Український інститут національної пам’яті скерував звернення до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України та Голови Національної поліції України з проханням провести розслідування протиправних дій міської влади Горішніх Плавнів щодо відновлення стели «КОМСОМОЛЬСЬК» на в’їзді до міста.

«З відкритих джерел інформації («ТелеЭкспресс. Інформаційно-рекламний щотижневик ТОВ «Телерадіокомпанії «ГОК». — № 24 (1109). — 14.06.2017, а також: http://poltava.vlast.ua/v-gorishnih-plavnyah-vozvrashhayut-komsomolsk/) Інституту нещодавно стало відомо про рішення міської влади Горішніх Плавнів щодо виготовлення елементів (у вигляді літер С та М) для відновлення малої архітектурної форми (стели «КОМСОМОЛЬСЬК» на в’їзді до міста). Згідно цих повідомлень, на виготовлення згаданих елементів комунальному підприємству Горішньоплавнівської міської ради КП «СпецЕко» з місцевого бюджету виділено 8 000 (вісім тисяч) гривень», — вказано у листі.

З метою недопущення використання та пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму у м. Горішні Плавні, Інститутом було скеровано лист міському голові Бикову Д. Г. (вих. № 02/1336 від 29.06.2017) про дотримання чинного законодавства та обов’язкового демонтажу зазначеної малої архітектурної форми.

 Водночас, з інформації, розміщеної в мережі інтернет (http://poltava.vlast.ua/v-gorishnie-plavni-vernuli-komsomolsk-foto/) Інституту стало відомо про те, що у м. Горішні Плавні 03.07.2017 відновлено символіку комуністичного тоталітарного режиму у вигляді згаданої стели.

Відповідно до статті 4361 Кримінального кодексу України поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

 У зверненні до правоохоронних структур Український інститут національної пам’яті просить порушити кримінальне провадження за ст. 4361 Кримінального кодексу України за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму та притягти винних осіб до відповідальності. 

Від редактора.

Щоб громади не поверталися до колишніх назв, які були придумані при тоталітарно-комуністичній владі, необхідно зараз думати перед тим, як надавати містам, селам та селищам нові назви.  От, наприклад, Горішні Плавні — абсолютно назва не відповідає ані сьогоденню, ані завтрашньому дню. Така назва — це щось утопічне, болотяне і т.п. І тут справа абсолютно не в тім, що нібито реакція людей зумовлена проблемою сприйняття назв крізь призму російськомовності. «Для російськомовних людей, назва «Горішні Плавні», як і зрештою назва «Олешки» (колишній Цюрупинськ) викликає нерозуміння, слова набувають геть інакшого значення в їхньому сприйнятті, звідси й обурення», — зазначають прибічники Горішніх Плавнів. Та не в російському відтінку суть питання! Упевнений: проблема у дуже поганій назві, яку навмисно вигадав, мабуть, якийсь провокатор, аби потім існувала ідейна тема про повернення до назви Комсомольськ.

Інколи можна почути твердження, що така-то назва конкретного населеного пункту існувала давно. Ну й що з того, що колись така була назва? Це — не аргумент! От люди і вдаються до повернення таких назв, від яких місцевим мешканцям не було б соромно. Ми самі себе затискаємо у глухий кут! Адже назва «Комсомольськ» відображається у вимові гордо, звучно, а слова «Горішні плавні», навпаки, принижують люд і сутність життя у населеному пункті. Я, наприклад, аби проживав у місті Комсомольськ, був би категорично проти назви Горішні Плавні і не тому, що хотів би залишити комсомольську назву, а відстоював би таке перейменування, щоб воно було логічно виправданим з усіх міркувань, і щоб потім наступні покоління вже не перейменовували більше. Як, приміром, Дніпропетровськ перейменували на Дніпро. Це ж круто! Звучить гордо, цілеспрямовано, пафосно й оптимістично! 

Сергій Кордик

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?