Деревини потрібно більше для фронту

Представники Державного підприємства «Ліси України» разом зі Спілкою воїнів-лісівників України відвідали військових на Лиманському напрямку. Привезли допомогу та гостинці одній з інженерних бригад, яка зводить опорні пункти на першій лінії оборони.
Про це інформує Суспільний кореспондент з посиланням на повідомлення директора Державного підприємства Юрія Болоховця.
— До позицій ворога менш як 10 кілометрів, тому майже все будується з деревини, — написав очільник держпідприємства. — Для будівництва фортифікацій із бетонних споруд потрібні крани та спеціалізована техніка, яка дуже швидко стає мішенню для ворожих дронів.
«Опорник» — це бліндажі, вогневі позиції, траншеї
Юрій Болоховець розповів, що найбільше деревини витрачається на будівництво бліндажів. Верхні перекриття облаштовують у три шари дерев'яних колод, які здатні витримувати влучання з мінометів чи польової артилерії.
Вогневі позиції будуються як відкритого типу, так і закритого — прикриті зверху. На одному «опорнику» їх десятки. Щоб військові не стояли у воді, підлогу покриває дерев’яний настил.

Бліндажі та вогневі позиції об’єднані траншеєю довжиною у сотні метрів. Опорні стінки таких траншей вкриті деревиною та геотекстилем.
Лише одна будівельна бригада щодня використовує кілька вантажівок деревини. А таких бригад у підрозділі чимало. Це сотні кубів лісу щодоби.
— Аби побудувати якісні фортифікації деревини потрібно ще більше, — зазначив керівник ДП «Ліси України».— Ворог будує повністю закриті лінії оборони. Нашим військовим вони також потрібні. Кількість ворожих дронів зростає з кожним днем. Закриті позиції не лише захищають піхоту, але й маскують переміщення.
Однак, як зауважив Юрій Болоховець, будівництво закритих позицій — це зростання витратних матеріалів, в першу чергу, деревини.
Всі заявки від військових ДП «Ліси України» закриває на 100%. За минулий рік підприємство передало ЗСУ понад 101 тис. куб. м лісу. З початку поточного року ці цифри сягнули вже понад 32 тис. куб. м деревини.
— Допомоги у держави не просимо. Заготівля, доставка, завантаження у вагони — все за рахунок лісівників. Навіть сплачуємо податки за передані військовим лісоматеріали, — конкретизував директор держпідприємства. — Без реформи, без створення ДП «Ліси України» це було неможливо.
Щоб збільшувати поставки, потрібно спрощувати доступ до деревини, яка сьогодні пропадає та втрачається.
— Це буреломи і вітровали, розробка яких гальмується бюрократичними процедурами, — додав Юрій Болоховець. — У Верховній Раді України знаходиться законопроєкт №9516, який вирішує проблему. Сподіваємося на його підтримку.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?