Чернігівці впевнені, що Україна зможе відбити напад росії

Які нині суспільно-політичні настрої мешканців Чернігова? Це з'ясовувала соціологічна група «Рейтинг».

Результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 10-18 грудня у Чернігові показали, що більше 60% жителів міста, вважають, що справи і в Україні, і у місті йдуть у правильному напрямку: 67% говорять про правильний напрям розвитку справ в Україні, 63% – у місті.

· Абсолютна більшість мешканців Чернігова впевнені, що Україна зможе відбити напад росії (93%), ще 4% — не змогли відповісти, й лише 3% сумніваються у перемозі України.

· 63% мешканців міста переконані, що відновлення дружніх відносин українців з росіянами ніколи не буде. Ще чверть припускають що відновлення стосунків може бути лише за 20-30 років, і ще 6% — думають, що це буде за 10-15 років, і лише 3% бачать можливим відновлення дружби вже у найближчі роки (таких більше серед старшого й біднішого населення).

· 31% мешканців міста перебувають у напруженому емоційному стані, 33% – у середньому напруженні і ще 34% – мають спокійний стан. Більш спокійними вдається залишатись молодшим мешканцям, більш забезпеченим, а також чоловікам.

· Більше половини чернігівчан мають близьких родичів, які служать на війні. 12% зазначили, що втратили когось з близьких родичів (чоловік/дружина, батьки, діти) внаслідок війни. Серед тих, чиї рідні воювали на фронті, про втрату близької людини говорять 16%.

· 53% мешканців Чернігова покидали свою домівку під час війни. Більшість з них виїжджали або в інший населений пункт Чернігівської області (45%), або у іншу область в межах України (44%). Лише 9% з них їздили за кордон. Більш забезпечені частіше виїжджали в інші регіони, а менш забезпечені – залишались частіше в межах області. Загалом серед молодших респондентів та жінок більше тих, хто залишав Чернігів під час війни.

· 78% мешканців Чернігова планують залишатись у місті навіть у випадку погіршення ситуації з електропостачанням, водою або теплом, лише 12% планують поїхати і 10% не знають що робитимуть. У випадку загострення військових дій поблизу міста/області також більшість чернігівчан збираються бути вдома: 70% – залишаться, 15% — збираються їхати, і ще 15% – не можуть поки визначитися. Загалом більш схильні до виїзду жінки, молодші, а також ті, хто вже залишав місто під час війни. Водночас, навіть серед тих, хто вже раніше виїжджав з Чернігова на під час війни, більше 70% згодні залишатись без комунікацій та більше 50% — у випадку погіршення безпекової ситуації.

82% чернігівчан зазначили, що готові терпіти матеріальні труднощі стільки, скільки потрібно заради перемоги над росією.

Аудиторія: мешканці Чернігова від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,1%.

Терміни проведення: 10-18 грудня 2022 р.

Матеріал підготовлено за даними Соціологічної групи «Рейтинг»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?