Чернігівська «Десна» залишилася в «офсайді», поза грою

Нарешті завершилася, хоч і на сумній ноті, невизначеність щодо подальших виступів флагмана чернігівського футболу «Десни» у чемпіонаті України, тобто у вищому його дивізіоні – Прем`єр-ліги. І в цьому сезоні 2023–2024 років «Десна» там не гратиме, другий чемпіонат поспіль.
І це команда з понад 60-річною історією, створена у 1960 році. В чемпіонатах незалежної України понад чверть століття вона не могла пробитися у вищий дивізіон. Грали здебільшого в другій лізі, тобто третьому за рангом дивізіоні, інколи пробивалися у першу лігу.
Позитивні зміни почалися у 2012 році. І це не випадково збіглося з призначенням головним тренером відомого в минулому футболіста, потім тренера Олександра Рябоконя. Він був, втім, офіційно є і по сьогодні, головний тренером команди понад 10 років – рекорд для нашого футболу, де тренери міняються дуже швидко. Олександр Дмитрович вивів команду спершу з другої ліги в першу, а у сезоні 2017—2018 років у Прем`єр-лігу. І вже в перший же сезон там «Десна» зайняла високе 4 місце. І навіть вперше зіграла в Єврокубку.
Далі результати були скромніші, і все ж постійно «Десна» трималася вгорі турнірної таблиці.
У 2019 році Олександр Рябоконь був визнаний тренером року Прем`єр-ліги.
У 2020 році капітан команди, захисник Денис Фаворов визнаний футболістом року чемпіонату України, тоді ж Євген Паст визнаний воротарем року.
Загалом у чотирьох чемпіонатах, трьох повних і останньому перерваному, «Десна» провела 108 матчів. Одержала 46 перемог, було 22 нічиї і 40 поразок. Забито 154 м`ячі, пропущено 133, набрано 122 очки. «Десна» відзначалася красивим атакувальним футболом. Перерваний війною в лютому минулого року чемпіонат команда завершила теж вище середини турнірної таблиці, на 7 місці
Футболістам дали можливість дочасно припинити контракти, виступали за інші українські і зарубіжні клуби. Але команда була готова відновити участь в чемпіонатах
Тим більше, що на сезон 2023 – 2024 років місце у Прем’єр-лізі «Десні» було зарезервовано. Як і команді «Маріуполь» з цього міста.
Звичайно, на чернігівському стадіоні ім. Гагаріна, який так називався тривалий час, ми побачимо футбол не скоро. Стадіон розбомблено в перші дні війни. Його відбудовуватимуть, але це не так швидко. Поки що наша команда могла б грати в інших містах, насамперед в Києві. «Домашні» матчі в інших містах – справа нині звична. Врешті, можна проводити матчі і на повністю оновленому перед війною стадіоні спорткомплексу «Юність», де вже грали команди першої ліги. Не довго і зібрати склад команди. Знайдеться чимало охочих, в тому числі з попереднього складу команди, готових грати за відомий клуб. Питання, очевидно у фінансуванні команди.
Клуб «Маріуполь» ще кілька місяців тому офіційно заявив, що пропустить і цей чемпіонат, сезону 2023—2024 років, але просить зарезервувати місце на наступний. Вся спортивна база клубу зруйнована. Врешті, і місто ще поки що окуповане росіянами.
Щодо «Десни», то інтрига тривала довше. Весною завершився чемпіонат сезону 2022–2023 років, щодо якого торік були велику сумніви, як його провести. Врешті, керівництво держави і українського футболу вирішило проводити чемпіонат, і у всіх дивізіонах. Звісно, матчі з обмеженнями воєнного часу, без глядачів. І проходили вони в основному в Києві і області та західному регіоні країни. Добра половина клубів грали домашні матчі не вдома. Втім, справа не нова. «Шахтар» з Донецька і «Зоря» з Луганська вже 9 чемпіонатів на грали вдома, через окупацію міст сепаратистами і росіянами ще з 2014 року. «Шахтар» вкотре став чемпіоном. Друге місце посів «Дніпро-1», третє «Зоря», лише четверте київське «Динамо».
Дві останні з 16-ти команд еліти перейшли в першу лігу – «Львів» і «Металіст» (Харків). На їх місце прийшли переможці першої ліги – «Полісся» (Житомир), новачок еліти, і її старожил «Оболонь» (Київ), Третя і четверта з кінця команди прем`єр-ліги мусили грати стикові матчі з 3 і 4 командами першої ліги, за право виступати в еліті. «Верес» (Рівне) відстояв це право, перегравши у двох матчах «Металург» (Запоріжжя), а от «Інгулець» опускається в першу лігу, програвши стикові матчі клубу ЛНЗ (Черкаси).
В новому чемпіонаті стартують ті ж 16 команд. Щодо «Десни» і «Маріуполя», якби вони теж грали, елітний дивізіон збільшили б до 18 команд. А якщо б заявилася одна «Десна», то додали б той же «Інгулець» чи «Металург», і було б таки 18 команд.
Але нарешті внесено ясність: «Десна» пропускає і цей чемпіонат. Затягувати було вже далі нікуди: новий сезон стартує наприкінці липня.
Якусь ясність вніс не так давно в інтерв`ю президент клубу «Десна», а клуб же юридично існує і далі, Володимир Лєвін. Хоч насправді тут чимало туману, окрім ясності щодо пропуску й другого чемпіонату.
Але поговорімо про президентів клубів. Зазвичай вони є і їх власниками. Адже клуби є, за суттю, бізнесовими структурами. І всі вони, навіть наші гранди, не є самоокупними, а потребують фінансування. Втім, подібне і у великому футболі інших країн. Власниками провідних клубів Європи і світу є багаті бізнесмени або фінансові групи, які й фінансують команди.
Те ж саме у нас. Всім відомо, що власником «Шахтаря» є найбагатший український бізнесмен Рінат Ахметов. Він же, природньо, і президент клубу. Президентом «Динамо» є Ігор Суркіс, він же, а ще більше його брат Григорій Суркіс є власниками клубу, його спонсорами.
Мотивація у бізнесменів щодо фінансування клубів різна. Хтось дуже любить футбол, свій край, малу батьківщину, де підтримує місцеву команду. Хтось робить це з мотивації престижу, здобуття на спорті популярності, в чому, звісно, теж нема нічого поганого.
Ось раптом загорівся пристрастю до футболу новий президент і власник новачка еліти «Полісся» (Житомир), співвласник великої торгової мережі АТБ. Щедро фінансує команду. Ще позаторік почав збирати сюди відомих футболістів. До речі, серед них є і наші, з «Десни». Власник клубу навіть замахнувся побудувати в Житомирі новий стадіон, клубний.
І ось Володимир Лєвін, київський бізнесмен, котрий кілька років тому очолив клуб. Але навряд чи він є повноцінним власником клубу, принаймні в сенсі його фінансування. Бо насправді головним спонсором останні роки називають одного з попередніх президентів, дійсно бізнесмена.
Так чи інакше, останні рік-два постійно ходила інформація про фінансові проблеми клубу «Десна», борги футболістам і персоналу по зарплаті, які, втім, є і в багатьох інших клубах. І ось невтішний фінал.
У своєму інтерв`ю Лєвін говорить про якісь дивні проєкти створення нового клубу «Десна». Нинішній, значить, юридично ліквідувати, щоб анулювати борги клубу. Так інколи робиться. Але в еліті грав і зараз має право грати саме нинішній клуб «Десна». Щодо нового, під цією ж назвою, то заяви Лєвіна якісь не зрозумілі. Мовляв, новий клуб почне з другої ліги і знову підніматиметься вгору, в еліту, у прем`єр-лігу. Але ж навіть у другу лігу треба ще офіційно потрапити. Турнір там уже починається. Припустімо, нову «Десну» (ще не створену!) поза чергою допустять у другу лігу. Але ж треба ще там стати одним з переможців турніру 2023—2024 років, щоб вийти в першу лігу. Потім стати одними з переможців цієї ліги сезону 2024—2025 років. І навіть при цьому ідеальному варіанті, ще й не простому, бо охочих підвищитися в класі завжди вистачає, виходить, що нова «Десна» з`явиться в еліті лише у 2025 році. Чи не простіше нинішньому клубу, як «Маріуполь», попросити відтермінування щодо еліти ще на один чемпіонат, і наступного року повернутися у прем`єр-лігу.
Але для цього потрібне справжнє фінансування клубу. Його ж поки що не виявилося.
Прикро, що не знайшлося бізнесу, місцевого, Чернігівщини, чи нехай з інших регіонів. щоб підтримати відомий клуб. Команду обласного центру, міста-героя! І це в той час, коли в еліті грають не лише команди райцентрів, як «Олександрія» з Кіровоградщини, а останні роки навіть зареєстровані в селах: «Інгулець». «Минай», «Колос». Очевидно, в цих селах зареєстровано бізнес їх власників, серйозних бізнесменів. У нас поки що таких не знайшлося. Як знаходяться вони у двох інших професійних команд Чернігівщини. Продовжить виступи в другому за рангом дивізіоні – першій лізі ФК «Чернігів». Так що ми все ж побачимо футбол у нашому місті. І приємна новина: зареєстрований як професійний і гратиме в другій лізі клуб «Кудрівка» з однойменного села донедавна Сосницького району.
От тільки наша улюблена «Десна» поки що «поза грою», або, по-футбольному, «в офсайді».
Чемпіонат України з футболу:
Прем`єр-ліга.

Перший тур

28 липня
Оболонь – Колос
Верес – Полісся
29 липня
Ворскла – Дніпро-1
Рух – Зоря
Металіст-1925 – Шахтар
30 липня
ЛНЗ – Чорноморець
Олександрія – Кривбас
Динамо – Минай

Другий тур

5 серпня
Верес – Шахтар
Рух – Ворскла
Оболонь – Динамо.
Зоря – Кривбас
Динамо – Полісся
Олександрія – Металіст-1925
Минай – ЛНЗ
Колос – Чорноморець.
Петро Антоненко, Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?