Бібліотеки Чернігівщини стали потужними волонтерськими центрами

Наші бібліотеки стали неофіційними, але дуже потужними волонтерськими центрами, які збирають та передають посильну допомогу нашим захисникам на фронт.
Надія Михайлівна з Півнівщини (Городнянщина, Чернігівська область)– людина унікальна. Вона патріотка своєї малої батьківщини. Все своє життя вона прожила у Півнівщині й 32 роки трудового шляху відпрацювала місцевим бібліотекарем. Її особиста сторінка на Фейсбуці повністю присвячена роботі місцевої бібліотеки і там чи не щодня з’являються цікаві новини про події в селі ініційовані нею чи її однодумцями.
– Сьогодні практично не лишилося читачів у класичному розумінні цього слова. Діти та молодь вже звикли до того, що бібліотека ініціює різноманітні свята, акції, майстеркласи та інші заходи. Тому вони приходять по враження, із задоволенням беруть участь в усіх спільних справах, знімають ролики. Їм потрібен рух і цікава діяльність. Старші люди, хоч і приходять по книги, знаходять у бібліотеці місце для спілкування, обговорення новим і вістей з фронту. Всім тут раді, їм є місце, час і заняття до душі, – розкрила сутність своєї роботи пані Надія.
Анастасія Михієнко з села Вокзал-Городня (опікується також і бібліотекою в селі Бутівка), окрім основної роботи, ще й активна учасниця аматорського мистецтва у Бутівському клубі. Енергійна бібліотекарка співає, танцює, виступає в ролі ведучої на місцевій сцені. А перший рік свої роботи у бібліотеці вона підсумувала тим, що вперше організувала день села для Вокзалу-Городня. Звісно, свято відбулося за підтримки відділу культури, сім’ї, молоді і спорту, проте ідея і організація було практично повністю її творчістю.
Нині вона вивчає різноманітні грантові програми, щоб залучити додаткові кошти на потреби своїх бібліотек, які також є улюбленими місцями односельців.
Діти приходять сюди не тільки заради інтернету, а ще й помайструвати, зробити сувеніри до свят, погратися у настільні ігри. Старші читачі все частіше приходять по книги. Особливою популярністю нині користуються історичні твори, традиційно також беруть детективи і бульварні романи. Проте обидві співрозмовниці зазначили, що набирає обертів популярність сучасних українських романів. Нашим читачам вони порадили почитати твори Люко Дашвар, Валентини Чемерис та Юрія Винничука.
Ні для кого не секрет, що всі наші бібліотеки стали неофіційними, але дуже потужними волонтерськими центрами, які збирають та передають посильну допомогу нашим захисникам на фронт.
«Павучихи», які плетуть маскувальні сітки вже майже вийшли на промисловий рівень виробництва й утворили свою власну спільноту.
Не менш цікаво відбуваються й креативні збори донатів на ЗСУ, коли тематично одягнені персонажі створюють позитивний настрій для всіх перехожих на вулиці. А ще люди просто несуть все те, що необхідно на передовій, саме в бібліотеки.
Павло Дубровський, м.Городня
На світлині: Надія Гончар та Анастасія Михієнко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?