Безпека, соцзахист, дороги – основні видатки бюджету 2019 року

«Ми передбачили всі сфери, які будемо підтримувати. Мова про безпеку і оборону, освіту, охорону здоров’я, розбудову доріг, питання енергоефективності, розвитку децентралізації, — Прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман.

Безпека держави, соціальний захист громадян і нові дороги – три найбільш суттєві статті бюджету, яким житиме країна у 2019 році. Експерти називають бюджет 2019 року чи найбільш збалансованим за останні роки. Ним передбачено зменшення темпів інфляції та збільшення валового внутрішнього продукту. Цей бюджет покликаний забезпечити економічну стабільність держави, кажуть в Уряді.

Соціальний захист

Особлива увага у бюджеті-2019 приділена соціальному захисту громадян. Так, на цю ціль Уряд виділив майже 333 мільярди гривень. За рахунок цих коштів, всі пенсії будуть автоматично проіндексовані відповідно до рівня інфляції, а вже з першого січня зростуть пенсії військовим – в середньому на 738 гривень. Бюджетом-2019 передбачено зростання мінімальної заробітної плати до 4200 гривень. Місцеві бюджети отримають збільшені субвенції на виплату соціальних допомог – плюс 3,1 мільярди гривень, порівняно з минулим роком.

Безпека і оборона

Наступного року на безпеку та оборону буде виділено 212 мільярдів гривень – це плюс 34 мільярди, порівняно з 2018 роком. За ці кошти оборонне відомство закупить і модернізує військову техніку, збудує житло для військових. Значну суму видатків передбачили на грошове забезпечення військових — їхні зарплати зростуть майже на третину. З наступного року вони становитимуть не менше 10 тисяч гривень. Суттєво збільшать грошове забезпечення громадської безпеки і цивільного захисту.

Фінансування доріг

В Україні продовжиться масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури залишається серед головних пріоритетів бюджетного фінансування. У 2019 році на дороги буде виділено 55,6 млрд грн, що на 17 відсотків більше ніж цього року. В новому бюджеті не забули і про забезпечення безпеки руху. На ці цілі спрямують 2,1 млрд. грн. Отримують значні кошти і місцеві автошляхи – на них в якості субвенції витратять більше третини всього Дорожнього фонду.

«В 2016 році я оголосив, що будемо будувати дороги. І почали з того, що поставили на ноги систему «Укравтодору», напрацювали стратегію-2018—2022 про поєднання обласних центрів якісними шляхами. Реалізація стратегії, цільове акумулювання ресурсу врешті-решт впливатиме на розвиток усієї економіки через покращення інфраструктури, якості життя»- зазначив голова Уряду Володимир Гройсман.

Охорона здоров’я

У 2019 році видатки на охорону здоров’я становитимуть 131,7 млрд. грн, що на 15,3 млрд. грн більше ніж цьогоріч. Ці кошти будуть спрямовані на оновлення системи первинної медичної допомоги, екстрену допомогу, безкоштовну діагностику, централізоване придбання медикаментів, фінансування програми «Доступні ліки», нові кардіологічні центри, протезування, а також лікування українців за кордоном.

Інші видатки

Ще один важливий пункт держбюджету-2019 — виділення коштів на програми енергозбереження. Так, наповнення фонду енергоефективності сягнуло 1,6 мільярди гривень, ще 400 мільйонів гривень заклали на «теплі кредити», які допоможуть українцям у заощадженні коштів на оплату комунальних послуг. Агропромисловий комплекс країни також очікують позитивні зміни, серед яких низка життєво необхідних дотації, серед них дотації: на здешевлення придбання вітчизняної техніки (0,9 мільярди гривень), розвиток фермерських господарств (1 мільярд гривень), розвиток тваринництва (3,5 мільярди гривень); розвиток хмелярства, закладка молодих садів та виноградників (400 мільйонів гривень).

Окрім підтримки економіки збільшене фінансування буде спрямовано на українську освіту та культуру. Вони отримають додатково – плюс 33 мільярди та плюс 170 мільйонів гривень відповідно.

Загалом, завдяки збалансованості бюджету-2019, в Уряді планують забезпечити зростання ВВП на рівні 3%. З урахуванням того, що після подолання падіння українська економіка продовжує зріст вже десять кварталів поспіль — ця цифра виглядає цілком реально.

Анастасія ЛОЗА, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?