Аматорське мистецтво на Чернігівщині має свої власні традиції

Наталія Єрмак прийшла у сферу культури завдяки народній самодіяльності. Її жвава і непосидюча вдача надихала виступати на місцевій сцені. При цьому вона не тільки любить співати, а ще й грає у кумедних сценках, які ставить разом зі своїми подругами з місцевого аматорського колективу. Понад десять років пані Наталія працювала технічним працівником у місцевому клубі, а 6 лютого поточного року наважилась його очолити. Відтоді вона завідувачка Переписького будинку культури Городнянської територіальної громади Чернігівської області.
Аматорське мистецтво у Перепису має свої власні традиції й досі – наступність поколінь. За прикладом дорослих місцеві діти радо тягнуться до клубу. Тут вони мають можливість розкрити власні таланти на фольклорному, драматичному, танцювальному, вокальному і художнього читання гуртках. Дітей у селі небагато, проте всі активні й творчі.
Ми охоче долучаємо юних виконавців до всіх наших заходів, щоб знали й не боялися сцени. Щоправда, після повномасштабного вторгнення концерти доводиться проводити з острахом і без особливих анонсів, бо кордон поряд і чи не щодня людям тривожно. Але ми намагаємось хоч якось розрадити односельців, – зазначила пані Наталія.
Місцевий аматорський колектив працює переважно у вокальному напрямку. У його репертуарі народні, фольклорні, місцеві автентичні й, звичайно, популярні пісні.
За роки спільної творчості учасниці ансамблю віднайшли дві «родзинки» у своїй творчості, які вміло використовують на концертах. Перша – автентичні пісні вони виконують виключно акапельно, без акомпанементу, передаючи таким чином не тільки мелодику і поетику творів, а й особливу атмосферу живого народного співу. Другу особливість виховали місцеві перепиські глядачі, які здавна полюбляють гуморески й веселі кумедні сценки й вимагають, щоб саме цього жанру було вдосталь.
Так у місцевій спільноті виникло захоплення жартівливою драматургією. Подобається такий міні-театр й глядачам з інших сіл, в які донедавна їздили перепиські аматори з творчими візитами.
Творчим партнером Наталії Єрмак в організації й підготовці свят є місцева бібліотекарка Ольга Буряк, яка готує сценарії, виступає у ролі ведучої й співає разом з подругами по захопленню.
Нещодавно до дорослого аматорського колективу долучилася й старша внучка пані Наталії – Кіра. Дев’ятирічна дівчинка має стільки енергії й натхнення, що завжди готова долучитись до будь-якої творчої справи, вона читає вірші й співає на радість творчій бабусі.
Маючи таку силу силенних справ, а ще обов’язки дружини, мами й бабусі Наталія Єрмак віднаходить частку часу для свого особливого захоплення. У нечасті хвилини дозвілля пані Наталія малює пейзажі – рідні довколишні й вигадані чи підглянуті у світовій мережі. Малює для себе на звичайних аркушах акварелями й гуашшю, просто тому, що має таку особисту потребу.
Павло Дубровський, газета Новини Городнянщини

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?