Аграрії сподіваються, що парламент передумає і поверне їм «спрощенку»

Народні депутати України з фракції ВО «Батьківщина» зареєстрували проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства (№ 3748-1).

спрощенка аграріїНародні обранці в законний спосіб намагаються відновити спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгосптоваровиробників, який був чинним у 2015 році. Ця законодавча ініціатива також  покликана відновити ставки єдиного податку для платників четвертої групи (сільгосптоваровиробників), які діяли в 2015 році. Крім того, народні депутати хочуть  удосконалити положення щодо бюджетного відшкодування та електронного адміністрування податку на додану вартість.

Про це нашому виданню повідомив голова фракції ВО «Батьківщина» в Чернігівській обласній раді, віце-президент Всеукраїнської асоціації  аграріїв та приватних землевласників Іван Якуб.

Він нагадав, що наприкінці року Верховна Рада всупереч коаліційній угоді схвалила скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ для аграріїв, на якому вони перебували з 1999 року. І очевидно, що цей недолугий закон направлений на знищення сільгоспвиробника, а разом і українського села. Натомість у виграші опинилися великі агрохолдинги.

«Але це абсолютно несправедливо до малого і середнього сільгоспвиробника, які виробляють більшу частину продукції для внутрішнього ринку. Ми готові на всіх етапах захищати свою справу, в яку вкладали душу, професіоналізм і досвід», — зауважив Іван Якуб.

Він нагадав, що це в європейських країнах держава дає дотації  і всіляко підтримує сільгоспвиробника, в Україні ж найбільшу підтримку аграрії відчували лише за часів прем’єрства Тимошенко. Після того українські сільгоспвиробники так і не дочекалися від влади дотацій і порозуміння.

«Такого податкового тиску на аграрну галузь, як сьогодні, не було ніколи. Зрозумійте, якщо у рослинництві є можливості для швидкої переорієнтації на інші, більш прибуткові напрямки, то підприємства тваринницької галузі такої можливості не мають, оскільки налагодження виробництва потребує великих капітальних інвестицій та часу на відновлення поголів’я. Виробники будуть змушені або відмовлятись від тваринницького напрямку, або зменшувати поголів’я», – пояснює «батьківщинівець».

Він сподівається, що Верховна Рада оговтається і підтримає законопроект Олександри Кужель, Вадима Івченка та Івана Кириленка, який  забезпечить справедливий підхід  у питанні бюджетного відшкодування ПДВ у системі електронного адміністрування.

«Крім того, це зменшить напругу у суспільстві, адже аграрії і підприємці налаштовані рішуче. І зрозуміло, бо зняття спеціального режиму оподаткування спровокує значний спад сільгоспвиробництва, здорожчання продуктів харчування та дасть поштовх до масових звільнень в аграрній сфері», — підсумував депутат обласної ради Іван Якуб .

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?