А проблема-то не в собаках, вважають зооволонтери

Нещодавній напад собаки на дітей у селі Півнівщина на Городнянщині Чернігівської області викликав чималий суспільний резонанс у засобах масової інформації й соціальних мережах.

Діти отримали численні травми, собаку сусіди вбили, захищаючи дітей, а власникові пса загрожує цілком реальний термін обмеження чи позбавлення волі. Проте навіть такий кричущий факт практично ніяк не вплинув на більшість безвідповідальних власників чотирилапих.

З початком повномасштабного вторгнення рашистів собача проблема знову постала гостро, особливо після відступу окупантів. Навіть у невеличкій Городні чимало колись домашніх тварин лишились покинутими напризволяще. Небайдужі люди по мірі сил прихистили кого можна, частину тварин взяли на утримання й військові. Тими ж тваринами, яким не знайшлося нових господарів, опікуються зооволонтери, які стерилізують собак і котів, вакцинують їх й підгодовують.
— Взагалі безпритульних собак у місті небагато. А от чисельність тих, які живуть на самовигулі, значно збільшилась. Зверніть увагу – он біжить собачка в ошийнику, цілком вгодована, але господаря поруч нема. Таких собачок нині бігає чимало, до того ж вони збираються в зграї й починають реально загрожувати людям. Переконана, що таких власників треба притягати до відповідальності, – зазначила активістка зоозахисного руху Ірина Соколова.
Й насправді за кілька хвилин у самісінькому центрі міста ми нарахували до десятка таких собачок в ошийниках і без, зате вочевидь господарських, бо вгодованих і доглянутих. І якщо алгоритм роботи з безпритульними тваринами вже відпрацьовано, то механізми впливу на їхніх господарів ще доведеться налагоджувати.
Поки що свідома спільнота звертається до сумління тих, хто відпустив свою собачку «погуляти» з проханням прив’язати чи зачинити тварину у вольєрі й вигулювати виключно у присутності господаря. Якщо ж свідомості не вистачить, власникам тварин доведеться побувати у суді. І це не пусті балачки. Місто у нас маленьке – всі знають одне одного, а пришвидшити поширення інформації допоможуть соціальні мережі.
На фоні інциденту у Півнівщині у небайдужих людей є намір реагувати не тільки на офіційні заяви, а й на анонімні звернення. Якщо інформація про «самовигул» собаки підтвердиться, заяву до суду і звернення у поліцію може написати будь-хто.
Період оточення окупаційними військами дуже добре довів, що наші люди вміють достатньо швидко й ефективно самоорганізовуватись для вирішення різних, у тому числі й ризикованих питань. Проблема собак на самовигулі вже назріла й, певно, пора об’єднатись для її вирішення, бо кількадесят безвідповідальних власників тварин не мають права ставити під загрозу безпеку цілого міста.
Новини Городнянщини

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?