Художниця створювала картини у перервах між обстрілами

Авторка цих чудових робіт – художниця з Херсона Тамара Качаленко (творче псевдо Vita Black). Образотворчому мистецтву талановита художниця навчалась у Херсонському державному університеті (факультет культури та мистецтв, кафедра «образотворче мистецтво»).

‒ Саме кафедра образотворчого мистецтва надала мені путівку у чарівний світ графіки, а робота кульковою ручкою – це вже подальша самостійна праця на основі творчості американських митців гіперреалізму, ‒ розповідає художниця.

Тамара Качаленко зізнається, що епіграфом до серії «Back to black» є рядки з пісні її улюбленої співачки Amy Winehouse «Back to black» («Повернення до чорного»), які підкреслюють чорно-білу палітру графічних робіт, натхненних сьогоденням та виконаних звичайною кульковою ручкою.

‒ Дуже вдячна декану факультету культури та мистецтв Левченко М.Г. за постійну творчу підтримку та ректору Херсонського державного університету О.В. Співаковському за допомогу матеріалами (без чого було б неможливо створити цю та інші серії робіт – «Гуцули та козаки – два полюси України», «Діячі української культури», «Україна у вогні», «Славна Україна» та інші), ‒ висловлює вдячність талановита дівчина.

Вона зазначає, що серія робіт «Back to black» виконана в естетиці американського мистецтва «гіперреалізм», а кулькова ручка, як техніка графіки, знаходиться зараз на піку популярності в США.

І додає, що завдяки естетиці гіперреалізму можна зображати найменші подробиці почуттів людини (наприклад, сльози, які котяться по обличчю або рукостискання).

‒ Роботи створювалися у перервах між обстрілами (грудень-січень 2023—2024), а деякі навіть у сховищі (під час масованих обстрілів Херсона). Тоді дуже виручила мобільність кулькової ручки, на відміну від фарб, ‒ деталізує Тамара Качаленко.

На фото (ще до війни): Тамара Качаленко з символом Херсонського державного університету — котом Василем, який пережив всю окупацію у приміщенні ХДУ, де жив. І цей героїчний кіт теж чекав на ЗСУ. Це улюбленець всіх і студентів і викладачів університету.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?