Нардепа Анатолія Гунька Вищий антикорупційний суд залишив під вартою

29 серпня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не задовольнила клопотання адвокатів народного депутата Анатолія Гунька, і таким чином залишила без змін запобіжний йому захід. Нагадаємо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) звинувачує цього нардепа в отриманні хабаря.

Захисники нардепа хотіли, аби судді зменшили грошову заставу з 30 млн гривень, яку судова інстанція йому присудила, до 5 млн.

Як альтернативу адвокати пропонували суддям змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт замість знаходження підозрюваного у СІЗО.

Мотивація: через стан здоров’я, Гунько буцімто «не може перебувати під вартою без надання належної медичної допомоги».

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, навпаки, просив суд залишити запобіжний захід без змін.

Прокурор навів суду аргументи ‒ чому не можна змінювати запобіжний захід знаходження Гунька під вартою.

Як вважає прокурор, є наявні ризики, які можуть унеможливи настання відповідальності підозрюваного за скоєне.

Ризики: нардеп може переховуватися від правоохоронців та суду, він може впливати на свідків та інших осіб, вдаватися до інших незаконних дій, які мають безпосереднє відношення до справи.

Суть справи:

8 серпня народного депутата від Чернігівщини Анатолія Гунька та двох його спільників затримали на одержанні неправомірної вигоди (хабаря) розміром 85 тисяч доларів.

Працівники дослідного господарства «Іванівка» Національної академії аграрних наук під час його зустрічей з виборцями, називали нардепа кровопивцею. Вони знають, про що говорять, адже 2,5 роки борються зі свавіллям та несправедливістю. Увесь цей негатив і деструктив у роботі підприємства почався, на переконання самих селян, звідтоді, як Анатолій Гунько став народним депутатом.

Переконлива безкарність та вседозволеність нардепа відкривала йому простір для зловживань.

При черговій зустрічі в селі Іванівка, він так і сказав: «По вашому все рівно не буде, а буде по нашому!».

Працівники дослідного господарства куди тільки не зверталися, аби покласти край розгнузданості нардепа, який чим далі, то все  більше намагався загнати селян у кабалу, залежну від нього та його поплічників.

Серед «шкідливих» для селян дій цього нардепа яскраво вирізняються такі: через підставні фірми намагався пригребти до своїх рук величезні земельні площі (ДЕРЖАВНІ), а людей залишити без роботи та засобів існування, для цього вніс у Верховну раду законопроект у передачу в оренду приватній фірмі державних земель на 49 років; створив у Верховній Раді тимчасово-слідчу комісію, аби тиснути на неугодних осіб задля своїх амбітних інтересів; «кришував» наїзди на господарство «тітушок»-рейдерів, неправомірно залучаючи поліцейських; мав опосередковану, а насправді, безпосередню, причетність до заволодіння вирощеного селянами урожаю; просував через вплив на керівництво Академії аграрних наук своїх людей на керівні посади Державного підприємства «Іванівка». І це ще не все… Як повідомив прокурор САП Ігор Ткач, багатьма питаннями займаються нині правоохоронці, тож оприлюднювати деякі подробиці на цьому етапі не можна.

Таким чином 9 серпня Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру нардепу Анатолію Гуньку в отриманні хабаря на 85 тисяч доларів за передачу в оренду землі Національної академії аграрних наук України. У свою чергу суд обрав Гуньку запобіжний захід ‒тримання під вартою. Одразу після цього підозрюваний у вчиненні кримінального правопорушення заявив, що не згоден із таким рішенням суду і подаватиме відповідну апеляцію.

А ще через день Анатолія Гунька виключили з фракції «Слуга народу» у Верховній Раді

29 серпня в суді було оголошено про те, що інший народний депутат 9-го скликання Микола Галушко виявив бажання взяти на поруки Анатолія Гунька.

Суд відхилив таке клопотання захисників підозрюваного.

Сам нардеп Анатолій Гунько, який брав участь у судовому засіданні в режимі відеозв’язку з камери СІЗО, аргументував свою позицію щодо необхідності зміни йому запобіжного заходу таким чином:

«Коли мені обирали запобіжний захід, то прокурор завищив мінімум у 10 разів мій майновий стан. Щодо мого лікування, то воно мені вартує 20-25 тисяч гривень щомісяця… Я прошу, беручи до уваги мій стан здоров‘я, обрати запобіжний захід не пов‘язаний з триманням під вартою, щоб я міг вести те життя, яке збереже мій трансплантат та моє життя в цілому».

Прокурор САП Ігор Ткач навів свої факти стосовно аргументів підозрюваного.

«Розмір застави є співрозмірним із майновим станом пана Гунька – обвинувачення надало докази, враховувались як офіційні доходи, які за 7-8 років склали 28 мільйонів гривень, так неофіційні, які зафіксовані в матеріалах. Пан Гунько мав певні доходи з оренди землі… Крім того, маючи два автомобілі готувався купувати третій вартістю біля 9,5 мільйонів гривень», ‒ зазначив свою позицію прокурор.

Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?