Мезинський природний парк може стати іменним на честь його засновника

Весна. Пора, коли, як мовиться, на повні груди дихає природа: цвітуть дерева, розливаються річки водопіллям, оживає фауна і флора, птахи і тварини дбають про майбутнє потомство… Особливо це помітно в Мезинському Національному природному парку – справжній перлині Сіверського краю.

Заснований цей природничо-науковий об’єкт згідно з указом Президента України у лютому 2006 року завдяки наполегливій ініціативі Героя України і Героя Соціалістичної праці, тодішнього керманича агрофірми «Авангард» Олександра Боровика та ентузіазму тодішнього заступника директора агрофірми Ніни Симоненко і знаного на Чернігівщині краєзнавця і археолога Василя Куриленка.

Нині Мезинський Національний природний парк став справжнім осередком науково-дослідницької діяльності. Тут вчені досліджують багатющу фауну і флору Полісся, її незаймані ліси, озера, річки і болота. Це також унікальне місце для краєзнавців і археологів, де ще збереглися залишки житла кроманьйонської доби пізнього палеоліту з кісток мамонтів та стародавні прикраси пращурів, різьблені на подібних рештках вимерлих тварин.

До того ж парк став лабораторією для науковців лісової, біологічної і ботанічної наук, для наукових співробітників Чернігівського колегіуму імені Т.Г. Шевченка і ще багатьох інших наукових та навчальних установ України. До того ж це ще й своєрідна Мекка для багатьох зацікавлених туристів, котрі їдуть сюди звідусіль.

Вже багато років Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка є науковим куратором Мезинського національного природного парку. Це співробітництво за різними напрямами: природоохоронним, науково-дослідним, еколого-освітнім та рекреаційним. Спільно здійснюються природоохоронні проекти, конференції, семінари, акції.
Кожного року в період травня-червня у рамках науково-освітньої співпраці проводилися на території Мезинського НПП комплексні польові практики для студентів природничо-математичного факультету НУЧК імені Т.Г. Шевченка. Науковими керівниками практики є начальник науково-дослідного відділу НПП Юрій Карпенко та начальник відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Олександр Яковенко.
Також систематичні дослідження на території Мезинського НПП під керівництвом к.і.н., доцента Олени Черненко та за участю археолога, наукового співробітника Мезинського НПП Романа Луценка здійснює Мезинська археологічна експедиція Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка. Її роботи спрямовуються на вивчення пам’яток археологічної спадщини.
Під час польових досліджень студенти і науковці для занять і відпочинку завжди використовують на рекреаційних пунктах і оглядових майданчиках столи і лавки.

Сама очільниця Національного природного парку Ніна Симоненко, її вісімдесят два співробітники успішно реалізовують головну мету цієї мезинської Швейцарії — збереження, відтворення й раціональне використання типових та унікальних природних комплексів Полісся, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне й оздоровче значення.

До Червоної книги України з Мезинського Національного природного парку занесено чотирнадцять видів флори і шістдесят видів фауни – унікумів, які збереглися і пильно охороняються науковими співробітниками на території восьми заповідних природних об’єктів, які мають статус заказників і розташовані на 31 тисячі гектарів.

Кожний, хто відвідує Мезинський Національний природний парк, зачаровується його ландшафтами, які з високих пагорбів правого берега Десни відкривають неймовірні краєвиди та неосяжні луки. Значну територію тут займають і ліси, які межують з Новгород-Сіверськими і Корюківськими лісами, а частина лісів Понорницького лісництва, яка входить до парку, розкинулася на його схилах і пагорбах. Вони наче оберігають у своїх масивах пам’ятні вікові дуби і граби, котрі передаватимуть ось таку окрасу України прийдешнім поколінням.

На жаль, досі в цій природній перлині не знайдете місця, яке б нагадувало відвідувачам про того, хто доклав найбільше зусиль й ініціативи для заснування цієї перлини. І ось тепер працівники та науковці парку вирішили увіковічнити пам’ять про одного із його засновників — колишнього керівника агрофірми «Авангард», Героя України, Героя Соціалістичної праці Олександра Григоровича Боровика.

А саме на високій кручі в селі Деснянське (раніше Свердловка) встановити іменну альтанку на його честь. У самому селі Деснянське за ініціативи директора Ніни Симоненко створити ще й іменний парк імені Героя. Як вияв вдячності земляків, працівників, науковців та майбутніх відвідувачів вже іменного парку. Цей парк теж стане живим пам’ятником незабутньому Олександру Григоровичу від вдячних нащадків.

Микола Тищенко. Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?