Шарль Мішель: «Російські солдати вчиняють звірства — воєнні злочини проти людства»

Виступ Голови Європейської ради Шарля Мішеля в Раді Безпеки ООН щодо миру та безпеки в Україні.

Перш за все, дозвольте подякувати за організацію цього засідання та надане мені слово.

Я народився в Бельгії в 1970-х роках. У школі ми вивчали великих європейських митців. Мова про Віктора Гюго, да Вінчі, Шекспіра, Пікассо, Гете. Але ми також вивчали шедеври, створені Достоєвським, Кандинським, Чайковським, Толстим та іншими. Великі російські митці, представники великої російської культури. Вони вплинули на мене та надихали мене під час навчання. Але сьогодні варварство Росії різко контрастує зі спадщиною цих геніальних митців.

Кілька місяців тому я відвідав Бородянку, де російські солдати вчиняли звірства — воєнні злочини, злочини проти людства. Ці злочини повинні бути і будуть покарані, а винні в них — притягнуті до відповідальності. Нам потрібні докази, тому наразі ми допомагаємо їх зібрати. Безкарність – це не вихід, і ми вітаємо забезпечувальні заходи Міжнародного суду ООН, що зобов’язують Росію негайно зупинити воєнні дії. Ми повністю підтримуємо розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду та роботу незалежної Слідчої комісії. Європейський Союз також допомагає Офісу Генерального прокурора та громадянському суспільству збирати докази воєнних злочинів.

Жінки, мир, безпека. Це критично важливі та своєчасні теми. Два роки тому Генеральний секретар Гутерреш закликав припинити насильство як на полі бою, так і в побуті. Проте прямо зараз ми чуємо про те, що російські війська використовують сексуальне насильство як зброю під час війни. Сексуальне насильство є воєнним злочином, злочином проти людства, тактикою, використовуваною з метою тортур, терору та репресій. Це ганебні вчинки на ганебній війні, і вони мають висвітлюватися та беззастережно підлягати кримінальному переслідуванню.

Ця війна також змусила мільйони людей покинути свої домівки та шукати притулку за межами України. Переважно це жінки та діти. З багатьма з них я зустрічався, коли відвідував Україну, Польщу, Молдову. Вони є особливо вразливими перед загрозою торгівлі людьми. ЄС прагне захищати їх та забезпечувати їхню безпеку без будь-якої дискримінації.

Я уважно вислухав те, що деякі з вас говорили за цим столом. Ми маємо намір забезпечувати освітні можливості, охорону здоров’я та доступ до ринку праці. Ми також працюємо над викоріненням торгівлі людьми з метою захисту людей, які втікають від війни. На жаль, сексуальне та гендерно зумовлене насильство є глобальною загрозою. Його використовують як зброю під час війни, і з ним стикаються жінки та дівчата по всьому світу: в Афганістані, Ефіопії, Демократичній Республіці Конго, Центральноафриканській Республіці, М'янмі, Південному Судані, Ємені та інших країнах.

Саме тому у співпраці з «ООН Жінки», Фондом доктора Муквеге та «Ініціативою «Надія» ми проведемо другу конференцію «Жінки під час конфліктів», що відбудеться всього за кілька днів у Брюсселі. Я щиро сподіваюся, що ми зможемо надати нового поштовху нашим колективним зусиллям задля предметного вирішення цієї критичної проблеми.

Пане Посол Російської Федерації, будьмо відвертими. Кремль використовує питання постачання продовольства як приховану зброю проти країн, що розвиваються. Жахливі наслідки розв’язаної Росією війни ширяться всім світом, внаслідок чого ростуть ціни на продукти харчування, що в свою чергу призводить до зубожіння людей та дестабілізує цілі регіони. Незважаючи на кремлівську кампанію брехні та дезінформації, Росія і лише Росія несе повну відповідальність за цю продовольчу кризу. Я сам був свідком цього кілька тижнів тому в Одесі, в порту якої мільйони тон зерна та пшениці заблоковані в контейнерах та на суднах через присутність російських військових кораблів у Чорному морі та удари Росії по транспортній інфраструктурі. І саме російські танки, російські бомби та міни не дозволяють Україні проводити посівну кампанію та збирати врожай.

Кремль також цілить по сховищах зерна та розкрадає його запаси в Україні, перекладаючи провину на інших. Це — прояв боягузтва. Пропаганда як вона є. Звернімося до фактів. ЄС не накладав жодних санкцій щодо аграрного сектору Росії. І навіть дія наших санкцій проти російського транспортного сектору не виходить за межі кордонів ЄС. [Ви можете покинути залу, можливо, Вам буде легше не слухати правду, пане Посол]. Наші санкції не перешкоджають перевезенню зерна, продуктів харчування чи добрив суднами під російським прапором до країн, що розвиваються. Навпаки, ЄС робить усе можливе, щоб допомогти експорту української сільськогосподарської продукції та підтримати український аграрний сектор на час наступного сезону.

Глобальна продовольча безпека є ключовим пріоритетом для ЄС, і ми зробимо все можливе, щоб допомогти вирішити цю проблему та допомогти країнам, що розвиваються. А для цього нам потрібно розблокувати акваторію Чорного моря. Ми повністю підтримуємо зусилля Генерального секретаря Гутерреша, спрямовані на вирішення питання щодо відновлення морських маршрутів для українського експорту. Ми активно сприятимемо роботі Глобальної групи з реагування на кризи та співпрацюватимемо з Групою семи та Африканським Союзом.

Кремль може заборонити використання слова «війна» та ввести кримінальну відповідальність за це, але це не змінює жахливої реальності. Тисячі загиблих українських жінок, дітей та чоловіків. Звірства, зґвалтування. Незліченні українські міста, розбомблені до стану руїн. Це війна. Варварська війна, яку веде постійний член Ради Безпеки.

Пане Посол України: Ми продовжуватимемо підтримувати Україну. Ми продовжуватимемо підтримувати вашу країну і ваш народ. І ми продовжуватимемо тиснути на Росію та викривати її вчинки. Росія напала на одну країну, один народ, Україну. Але Росія також здійснила напад на цінності та принципи цієї організації. Людська гідність, толерантність, багатостороннє співробітництво та міжнародне право — це наші спільні цінності, основа цієї організації. Отже, це більше, ніж війна проти однієї нації. Це війна проти всього, що ми будували протягом поколінь після Другої світової війни.

Відданість ЄС статуту ООН непохитна. Європейський Союз є надійним, вірним та поважним партнером. Ми продовжуватимемо співпрацю на глобальному рівні, аби побудувати більш безпечний, вільний та заможний світ.

Шарль Мішель, Голови Європейської ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?