Цей день в історії УПА  — 9 липня

1945 рік

Чота УПА-Захід у засідці біля села Довге на Станіславщині знищила секретаря райкому КП(б)У, капітана НКВД, 14 військових і радянських активістів, ще 11 поранено.

У сутичці з загоном НКВД біля села Тернава на Львівщині загинули троє повстанців.

Під час облави опергрупи НКВД біля села Звижень на Тернопільщині Василь Чорний – «Лев», прикриваючи криївку з чотирма пораненими підпільниками, знищив 3 військових, однак зазнав важкого поранення і застрелився.

1946 рік

Біля села Космач на Станіславщині повстанці обстріляли відділ МВД. Знищені старший лейтенант і двоє військових, ще двох поранено. Здобуто два ручних кулемета і пістолет.

1947 рік

Рій однієї з сотень УПА-Захід у засідці в селі Верхній Ясенів на Станіславщині спалив вантажний автомобіль. Знищений військовий МВД, поранені начальник райвідділу МГБ, 2 партійних активіста і 4 військових. Захоплено в полон лейтенанта МВД.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Берестяни, Ковиничі та Нижня Рожанка на Дрогобиччині загинули санітарка Анна Малиновська і двоє повстанців.

У сутичці з загоном МВД у селі Микитинці на Станіславщині знищені 2 військових, ще одного поранено. Загинув один повстанець, двох поранено.

1948 рік

У селі Струтин на Львівщині підпільники знищили колгоспний трактор.

Рій сотні «Імені Хмельницького» УПА-Захід у селі Верхня Рожанка на Дрогобиччині знищив 8 військових МВД. Загинув кулеметник Андрій Шкіринець.

1949 рік

У селі Княжолука на Станіславщині повстанці спалили клуб.

У сутичках з опергрупами МВД у селах Бандрів, Горішне, Зимівки і Кам’яне на Дрогобиччині загинули 5 повстанців.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?