Цей день в історії УПА — 5 липня

1945 рік

Під час зіткнення з загоном НКВД біля села Гологори на Львівщині отримав смертельне поранення колишній командир сотні «Сурмачі» УПА-Захід Василь Нагірний – «Буря», загинули двоє повстанців.

1946 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Петричі на Львівщині загинув командир боївки СБ (служби безпеки ОУН) Микола Папірник – «Черемха».

1947 рік

Сотня «Булава» УПА-Захід у селі Селець на Дрогобиччині атакувала дільницю винищувального батальйону. Знищені начальник батальйону і двоє бійців. Здобуто 2 автомати, 7 гвинтівок. Під час атаки знищені приміщення колгоспу і техніка.

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Блудники на Станіславщині. Двоє повстанців, що перебували всередині, вчинили збройний опір і, не маючи змоги прорватися, підірвалися гранатою.

У засідці біля села Торговиця на Станіславщині підпільники знищили двох військових МВД.

У сутичках із загонами МВД у селах Ковиничі та Конюхів на Дрогобиччині загинули зв’язкова Анна Малиновська і ще один повстанець.

У селі Стасева на Станіславщині повстанці знищили голову колгоспу.

1948 рік

У райцентрі Войнилів на Станіславщині підпільники знищили фінансового агента.

Двоє повстанців біля села Щуровичі на Львівщині наскочили на загін МВД. У перестрілці загинув зв’язковий Микола Пристанський «Сірко», інший повстанець отримав 5 поранень, однак зміг прорватися.

У селі Глинки на Рівненщині група повстанців атакувала конвой з арештантами.

Під час зіткнення з опергрупою МВД біля села Жирова на Дрогобиччині повстанці знищили двох військових, ще одного поранили. Один із повстанців отримав важке поранення і застрелився.

1949 рік

У сутичці з загоном МВД біля села Ріпчиці на Дрогобиччині загинув Іван Бабяк.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті, спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?