«Цей народ скинув із себе ярмо і саме цього не хочуть йому пробачити»

Вони скинули з себе ярмо – і саме цього не хочуть їм пробачити (Ж. -Б. Шерер про українців) 200 років тому.
16.10.1824 – у м. Барр у Франції помер Жан-Бенуа Шерер (народився у Страсбурзі 1741.), німецький і французький історик та географ, професор Тюбінгенського університету. Перебуваючи на дипломатичній службі в Московитській імперії вивчав економіку, географію та минуле України. У книзі «Аннали Малоросії, або Історія запорозьких і українських козаків» (1788) першим у західноєвропейській науці подав загальний огляд географії та історії України. Окрему книгу присвятив літопису св. Нестора (1774), в книзі про Московію помістив окремий розділ «Торгівля Малоросії, або України».
З симпатією писав про українців, їх волелюбність, демократичність, сміливість та заслуги козацтва у захисті Європи від кочовиків. Наголошував на прадавній історії української нації: «славний народ, першопричини якого сягають більш аніж 800 літ в глибину минувшини».
Більш як двісті років тому Ж. -Б. Шерер влучно сформулював найвищу причину ненависті московського окупанта до українців, яка і сьогодні лежить в основі кривавої та руйнівної агресії Московії проти України: «Цей народ, пам’ять якого повна спогадів про предків, скинув із себе ярмо, – і саме цього не хочуть йому пробачити».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?