В.о. Чернігівського міського голови розповів про рішення суду щодо бюджету міста

«Щоб вирішувати шкурняки – готові брати в заручників чернігівців», — Олександр Ломако про постанову суду.

8 жовтня 2024 року в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако провів пресконференцію на якій повідомив про рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, у постанові якого йдеться, що бюджетні повноваження – це компетенція Чернігівської міської військової адміністрації, а не Чернігівської міської ради. 

– Ми отримали текст безпрецедентного рішення суду. Це ще одне ганебне рішення, що увійде в історію, як демонстрація залежності судової гілки влади від центральної. Це давня біда української демократії та, безперечно, загроза національній безпеці України. Чесно кажучи, після рішень Яворівського суду, який відсторонив мера Атрошенка від посади за статтею, за якою навіть не було передбачено таке покарання, максимум штраф, чернігівців вже важко здивувати абсурдними рішеннями судів. Але у Шостого апеляційного суду Києва вийшло. Отже, суд ухвалив, що бюджет громади – це не повноваження її обраних представників, – повідомив на початку пресконференції в.о. міського голови Чернігова і продовжив думку далі. – Суд постановив, що бюджетом одноосібно має розпоряджатися один призначений з Києва чиновник. Чиновник, який вже неодноразово демонстрував зневагу до чернігівців, який на своїй посаді запам'ятався лише діями проти громади і навіть публічно відмовився звітувати за роботу на посаді за 1,5 роки, після пропозиції депутатів. Тепер цей чиновник, замість громади та її представників, буде розпоряджатися бюджетом Чернігова.

Це рішення, на думку Олександра Ломако – «результат телефонного права».  

 Характерна деталь – ще 12 вересня, за три тижні до рішення суду, перший заступник начальника МВА Бистров телефонував голові комісії з питань бюджету Чернігівської міської ради Волоку, писав смс начальниці фінуправління міської ради Лисенко та усно повідомляв керуючому справами Фесенку, що є рішення суду на користь МВА і тепер всі рішення бюджетної комісії та виконкому будуть незаконними. Але рішення ще не було. Питання – звідки Бистров міг знати про це рішення? Для мене відповідь очевидна. Це рішення – результат телефонного права і про вердикт суддів було відомо ще до того, як саме рішення з'явилося, – висловив свою думку Олександр  Ломако. 

В.о. міського голови Чернігова повідомив, що на це рішення апеляційного суду Чернігівська міська рада подаватиме до Верховного Суду касаційну скаргу.

–  Поки ж будемо з юристами дивитися, як місту жити та функціонувати в умовах наявності такого діючого рішення суду. Готується рішення виконавчого комітету про особливості функціонування Чернігова та особливості бюджетного процесу за таких умов, – зазначив в.о. очільника Чернігова.

На думку Олександра Ломако, «абсурдність цього рішення (постанови суду – ред.)» треба розглядати в двох площинах – юридичній та практичній.

– Буквально кілька тез юридичного характеру. Є Конституція (стаття 143), яка чітко говорить: органи місцевого самоврядування «затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання». Це Конституція – Основний Закон України, я нагадаю. Є Закон «Про правовий режим воєнного стану» – в ньому стаття 10. Все чітко – є рішення Верховної Ради, є повноваження щодо місцевого самоврядування. Наскільки вам відомо, в лютому 2023 року Верховна Рада не ухвалила відповідну Постанову, яка була внесена. І Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки також цю Постанову не підтримав. Є роз'яснення Мін'юсту, Мінфіну, є правовий висновок Національної академії наук України… Є здоровий глузд, в кінці кінців. Але суд, очевидно що під тиском, ухвалює повністю протилежне рішення. Практична площина. Якщо структура, яка займається містом і реалізацією бюджету, не підпорядковується МВА, для неї це взагалі сторонній орган, який ніяк з нами не пересікається, а бюджет – формується і затверджується МВА. Як це ви собі уявляєте? Адже бюджет міста – це робочий документ. Протягом року до нього неодноразово вносяться зміни: десь змінюються пріоритети, десь додаються термінові рішення, як, наприклад, когенерація, чи аварія на колекторі, чи провалля та багато іншого. Є субвенції, які отримує місто, є економія за проєктами і необхідність перекинути гроші на інші і є багато-багато іншого. Є практика – ці можливості стосовно бюджету МВА використовує виключно для того, щоб шантажувати керівництво міста з метою вирішення особистих питань – кадри, гроші, земля, кабінет, премії… Ось це їх цікавить. Щоб вирішувати шкурняки – готові брати в заручників чернігівців. Так не буде! – говорить Ломако.

ПОЗИЦІЯ начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського (Час Чернігівський):

— Суть мого звернення стосується того, щоб суд визначив як повинна взаємодіяти військова адміністрація з міською радою. Наразі міська рада трактує закон по-своєму, не так, як я це бачу. У цивілізованому світі всі суперечки вирішуються через суд, а тому я звернувся до суду, щоб суд поставив крапку і визначився як надалі військова адміністрація співпрацює з міською радою. Минулого року за поданням фінуправління міської ради мною затверджено бюджет на 2024 рік. Тоді бюджетний процес вперше за багато років був прозорий. Завдяки цьому вдалося в десятки разів збільшити кошти на ЗСУ, соціальні програми, врахувати пропозиції структурних підрозділів щодо міських програм, і також пропозиції депутатів. Ми працювали в робочому конструктивному процесі півроку, поки секретар міської ради Ломака не вийшов із законного русла. А причиною, на мою думку, стало те, що вивчаючи фінансові документи, ми все більше виявляли порушень та сумнівних схем розтрати коштів міського бюджету. Зрозуміло, що місцевим князькам, які роками дерибанили бюджет міста, це не сподобалось. Ви памʼятаєте, що вони навіть пішли на зупинку пасажирського транспорту в місті у травні цього року, вимагаючи збільшення виплат з бюджету… Довідково. Шостий апеляційний адміністративний суд постановив залишити без змін рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 22 травня 2024 року, яким за позовом Чернігівської міської військової адміністрації визнано протиправним та скасовано рішення Чернігівської міської ради від 30 березня 2023 року №30/VIII-9  «Про внесення змін і доповнень до рішення Чернігівської міської ради від 30 листопада 2022 року №24/VIII-38 «Про бюджет Чернігівської міської територіальної громади на 2023 рік» зі змінами та доповненнями.
Відеобрифінг:

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?